Accountantskantoor Timmer

Blog Theresa: Digitaal archief

HomeTimmer Nieuws en adviesBlog Theresa: Digitaal archief

Terug naar vorige

Bewaarplicht ondernemer.
Iedere ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie 7 jaar te bewaren. Daarbij moet u denken aan jaarrekeningen, accountantsverklaringen en de algemene administratie: grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, in- en verkoopadministratie, voorraad- en loonadministratie.

Stukken inzake onroerende zaken moeten zelfs 10 jaar bewaard worden. De bewaartermijn voor zowel papieren als digitale documenten is hetzelfde.

Uw papieren administratie kunt u daarna niet zomaar weggooien. Op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens bent u wettelijk verplicht om vertrouwelijke documenten onherstelbaar te vernietigen in plaats van het in de papierbak te gooien. Bij grote hoeveelheden is dit zeer tijdrovend en kunt u uw archiefvernietiging ook uitbesteden.

Digitaal archief.
Het is belangrijk om de administratie overzichtelijk te bewaren. Steeds meer ondernemers digitaliseren alle documenten die in het archief horen; het digitaal archief. Dit heeft als voordeel dat elk document digitaal te bekijken is en dat het zoeken naar een bepaald document een stuk gemakkelijker wordt.
Daarnaast is het milieuvriendelijk, bespaart het een hoop ruimte en is uw administratie beschermd tegen verlies door bijvoorbeeld een brand.
Het nadeel is alleen dat al deze documenten digitaal beschikbaar moeten zijn.

Accountantskantoor Timmer B.V. is in staat om uw administratie digitaal te verwerken. Het is mogelijk om de boekhouding digitaal aan te leveren en steeds meer ondernemers kiezen er al voor om de jaarrekeningen en belastingaangiftes digitaal te ontvangen.
Vindt u het lastig om een digitaal archief aan te maken?
Wij kunnen u adviseren bij de inrichting van het digitaal archief zodat u de documenten alleen nog maar hoeft op te slaan in de juiste mapjes.

Wij begrijpen dat niet iedereen al toe is aan de overstap naar een digitaal archief. Velen zijn immers vertrouwd met de boekhouding op papier.
Wij willen benadrukken dat het digitaliseren van uw boekhouding tot een mogelijkheid behoort
maar dat het zeker niet verplicht is.

Heeft u interesse of heeft u vragen?
Neem dan contact op met ons kantoor.

Vriendelijke groeten,


Theresa van Duuren