Accountantskantoor Timmer

Blog Marjolein Mollenhorst: Ondernemerschap en de administratie

HomeTimmer Nieuws en adviesBlog Marjolein Mollenhorst: Ondernemerschap en de administratie

Terug naar vorige

Elke ondernemer heeft er ‘helaas’ mee te maken: de administratie. Hoewel het voor maar weinig ondernemers een hobby is, is het wel een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van het ondernemerschap.

Maar hoe kun je de administratie nou zo opzetten dat je nog voldoende tijd over houdt om te ondernemen, terwijl je er toch voldoende informatie uit kunt halen?

De administratie zelf regelmatig bijhouden is uiteraard belangrijk. Allereerst moet iedere ondernemer per maand of per kwartaal BTW-aangifte doen. Daarnaast is het van belang om te weten hoeveel er nog ontvangen moet worden van de debiteuren of hoeveel er nog betaald moet worden aan de crediteuren, oftewel de openstaande posten.

Dit kan natuurlijk allemaal op papier, maar vaak is een boekhoudpakket een handig hulpmiddel. Hiermee kun je namelijk vaak met een paar drukken op de knop al een tal van overzichten genereren om antwoord te krijgen op vragen als:

  • Hoeveel omzet heb ik gehaald dit kwartaal?
  • Hoeveel BTW moet ik afdragen?
  • Wat is het resultaat van deze periode?
  • enz.

Daarnaast is het wellicht noodzakelijk om antwoord op de volgende vragen te weten:

  • Hoe heeft het volledige project van de afgelopen tijd gedraaid?
  • Hoeveel heeft de klus mij opgeleverd, of moest er misschien toch geld bij?
  • Wat heeft de auto, of een machine mij dit jaar gekost en opgeleverd?

Mocht u uw administratie al geautomatiseerd hebben, dan zijn er vast nog een tal van “foefjes” om uw boekhouding nóg makkelijker en overzichtelijker bij te houden. Zo is bijvoorbeeld een journaalpost die heel vaak terugkomt, in het pakket op te slaan. Op deze manier hoeft de journaalpost niet elke keer weer volledig ingevoerd te worden. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om rechtstreeks de bankmutaties vanaf internetbankieren in het pakket in te laten lezen.

Mocht u meer informatie willen hebben over het inrichten of verbeteren van uw boekhouding, op papier of in de computer, dan kunt u het best contact opnemen met mij. Samen kunnen we dan kijken wat voor uw situatie het beste is.

Vriendelijke groeten,

Marjolein Mollenhorst