Accountantskantoor Timmer

Blog Brand: Privatisering: altijd gunstig?

HomeTimmer Nieuws en adviesBlog Brand: Privatisering: altijd gunstig?

Terug naar vorige

In deze tijd, waarin de Panama Papers volop de aandacht trekken, krijg ik de neiging om met een ‘zie je wel’ te verwijzen naar mijn blog van 11 november 2015 “Is ook onze overheid betrouwbaar?”.
Maar vergeet dan in al uw verontwaardiging niet om ook de blog van 15 februari jl. “Corruptie. Waar begint het en waar houdt het op?” te lezen.

Maar deze keer wilde ik het over heel iets anders hebben: het nut van privatisering. In de achter ons liggende jaren heeft onze overheid op diverse niveaus een aantal taken afgestoten naar de private sector. Onder de argumentatie van ‘privatisering van overheidstaken brengt deze onder de marktwerking van de concurrentie, waardoor de consument uiteindelijk beter af is’.

Bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Maar helaas werkte de privatisering niet helemaal zoals verwacht, dus moesten de spoorwegen opgesplitst worden in de NS als vervoerder en Prorail als ‘leverancier’ van het spoor. Waardoor de mogelijkheid ontstond om elkaar de zwarte piet toe te spelen als er iets verkeerd ging. Thans wordt er zelfs al weer over gedacht om een deel terug te halen in staatshanden. En we kennen natuurlijk allemaal de wisselingen van de wacht tussen Arriva, Connexxion en hoe ze allemaal maar mogen heten. Maar of de reiziger hier nou zo veel beter van geworden is?

En neem nou de energievoorziening. Toch een nuts-branche in optima forma dachten wij. Maar de provincies bedachten toch dat deze sector geprivatiseerd moest worden; erger nog: de aandelen werden zelfs naar het buitenland verkocht. Was het vroeger zo dat je een land onder druk kon krijgen door de energiecentrales te molesteren, vandaag de dag ga je gewoon naar Zweden om de knop om te draaien en de energieleverantie ligt vanzelf stil. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

En wat te denken van de postbezorging? Waar vroeger de postbode gewoon de post van de dag aan de deur kwam bezorgen, komen er nu twee of drie mensen langs die ieder hun eigen kleine beetje post komen bezorgen. En de prijs van de postzegel is in rakettempo gestegen! Hoezo: als gevolg van de concurrentie wordt de consument er beter van?

Ik meen dat marktwerking op heel veel gebieden de juiste gevolgen kan hebben, maar er zijn sectoren waar beter een overheidsaansturing kan gelden. Want hoe zou het gaan, als we de belastingdienst eens zouden privatiseren? In dat geval zou ik wel graag de directie willen voeren…

Vriendelijke groeten,

Brand Timmer