Terug naar vorige
Vroeger leek het net alsof corruptie alleen maar voorkwam in ‘andere landen’. Vooral Latijns Amerika en de Zuid-Europese landen hadden er, zo leek het, last van.
Maar de laatste jaren komt corruptie steeds vaker ook in ons eigen Nederland voor. Denk aan de diverse berichten rond het te ruime declaratiegedrag van volksvertegenwoordigers, het ‘bonnetje van Teeven’ en zo kunnen er nog wel een paar genoemd worden.
Maar is dit wel allemaal corruptie? Wanneer is iets corruptie en wanneer is iets slechts ‘moreel verwerpelijk’? Als wij denken aan de (te) hoge beloningen en forse vertrekpremies van bestuurders, spreken wij dan van corruptie? Waarschijnlijk niet, want vaak wordt door de onderzoekers in dat soort zaken opgemerkt dat er ‘juridisch niets aan te doen is, omdat de contracten nu eenmaal op die manier zijn afgesloten’. Maar de meerderheid van de bevolking is in dat soort gevallen wel van mening dat er iets niet klopt. Ergens kriebelt en schuurt het wel. Het lijkt dan in ieder geval wel moreel verwerpelijk en ongewenst te zijn.
Dus ook al is het juridisch met sluitende contracten dichtgetimmerd, toch heerst er bij de meerderheid van de ‘gewone mensen’ het gevoel dat er iets niet klopt. Maar zo zijn er, denk ik, meer dingen die niet kloppen.
Wat te denken van die ondernemer die niet al zijn opbrengsten voor de belastingdienst verantwoordt en op die manier ‘zwart geld’ verdient? Dat lijkt toch erg op corruptie. En wat moeten we dan met die particulier die ‘geen bonnetje nodig heeft’, omdat het dan door de opdrachtnemer goedkoper gedaan kan worden? Dit lijken mij toch zaken die niet door de beugel kunnen en wel heel dicht in de buurt van corruptie komen.
En wat vindt u nou van de reclameslogan: “heeft u nog recht op een bril van uw verzekering?” Recht op een bril van de verzekering? Een verzekering is er toch om, indien er iets nodig is, te zorgen dat dat er dan komt? Dus als het nodig is dat er een bril komt, omdat de oude bril niet meer voldoet of functioneert, dan kun je een beroep op de verzekering doen. Maar dat is toch wat anders dan ‘recht hebben op een bril’? Juridisch is er waarschijnlijk niets mis mee, maar ik heb er moreel toch wel moeite mee.
En wat doet u als morgen de kassière per ongeluk te veel wisselgeld terug geeft?
Waar begint corruptie en waar houdt het op?
Vriendelijke groeten,
Brand Timmer