Bijouterie Monique mag coronasteun toch houden, zegt rechter. En dat is bijzonder.
kleinduimpje uit Nunspeet nam het op tegen reuzen - en staat op winst
Kleinduimpje (Bijouterie Monique in Nunspeet) nam het op tegen de reuzen (uitkeringsinstantie UWV en ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). En staat op winst bij de rechtbank. Het lijkt erop dat zij - dankzij een vasthoudende gepensioneerd accountant - haar coronasteun toch mag houden. ,,Blij? Ja, natuurlijk."
Lex van Kooten
Nunspeet
Ze voelde zich behandeld als een fraudeur. Monique Junte (46) van de Nunspeetse Bijouterie Monique kreeg coronasteun (NOW1), maar moest een heel groot deel terugbetalen plus een 'boete'. ,,Terwijl ze niets had misdaan", zegt gepensioneerd accountant Brand Timmer, die zich haar lot aantrok en zijn tanden er in zette.
Ruim een jaar procederen later krijgen ze in een belangrijk tussenvonnis gelijk van de rechtbank.
Het gaat alles bij elkaar om 1200 euro, maar voor Bijouterie Monique was dat wel 'belangrijk geld' toen het bedrijf - net als 140.000 andere bedrijven die om NOW1 vroegen - op z'n grondvesten stond te trillen. Waar ze ook nog eens recht op had, zegt de rechter nu.
Het ministerie en UWV moeten met wel heel zware argumenten komen om de rechter nog op andere gedachten te brengen, constateren Brand Timmer en hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam op basis van het tussenvonnis.
Nog veel meer bezwaren
De zaak Bijouterie Monique staat niet op zichzelf. Nog eens 6175 andere bedrijven voerden bezwarenprocedures tegen de (gedeeltelijke) terugbetaling van samen ongeveer 300 miljoen euro coronasteun.
Die komen lang niet allemaal overeen met die van Monique. Daar waar dat wel zo is, kunnen zij met de uitspraak over de Nunspeetse winkel in de hand gemakkelijker hun gelijk halen, denkt Verhulp. ,,Maar als je geen bezwaar maakte en de bezwaartermijn is verlopen - en dat is met NOW1 zo - dan ben je te laat."
Om hoeveel dezelfde gevallen het gaat, kan UWV-woordvoerder Geralt Lammers niet zeggen. Brand Timmer schatte dat zelf eens op 'honderden tot duizenden': ,,De situatie die zich bij Monique voordeed - zogenaamde 'incidentele beloningen' - is nou ook weer niet zo ongewoon bij ondernemers." Monique Junte is 'erg blij'. Hoewel ze nog niet te hard wil juichen voor de uitspraak ook definitief is. UWV en ministerie laten in een officiële reactie weten nog niet inhoudelijk op de zaak te reageren. ,,We bestuderen de uitspraak." Zij hebben zes weken de tijd van de rechtbank.
Hoe zat het ook alweer?
NOW1 was een welkome tegemoetkoming voor 140.000 ondernemers die in 2020 hun omzetten door corona zagen instorten. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid moest ontslagen voorkomen; bedrijven in nood konden er tenminste een groot deel van de loonkosten mee doorbetalen, bedacht het kabinet.
De noodmaatregel kwam er in recordtijd. Dat moest ook. Iedere dag telde. UWV keerde voorschotten uit, de eindafrekening zou later wel komen.
Dat later kwam. Zo'n zestig procent van de ondernemers moest alles of een deel terugbetalen. Eerlijk? Nou, de spelregels leken simpel. Wie te veel NOW1 toucheerde (omdat het omzetverlies achteraf meeviel), toch personeel ontsloeg of fout zat met de loonkosten, moest terugbetalen.
Wettelijk klopte dat wel. Maar veel ondernemers, zoals Monique, ervoeren dat als een boete. Brand Timmer ergerde zich daar groen en geel aan. ,,Want lang niet altijd is ook echt sprake van fraude." Dat onrecht greep hem zo aan dat hij van Moniques NOW1-afwikkeling een principezaak maakte.
Een jaar geleden zei zij in de Stentor over de kwestie: ,,Ik ben al neer, mijn spaargeld is op, en nu krijg ik een trap na." De publicatie leidde tot Kamervragen. De minister haalde daarna de 'boete' er al uit.
Waar ging het mis?
Bij Monique werken twee vaste medewerkers en twee oproepkrachten. Die had ze allemaal hard nodig in december 2019 toen corona nog ver weg leek en zij net als zoveel winkels overuren maakten en geweldige omzetten draaiden. Al die overuren betaalde Monique met het januari-salaris uit.
Toen corona in maart 2020 binnenviel en de omzet dramatisch inzakte, leek NOW1 een reddingsboei.
Op die manier kon zij haar medewerkers in dienst houden en ook haar twee oproepkrachten doorbetalen. ,,Ik hoefde niemand te ontslaan of uren af te pakken. Dat was fijn." NOW1 maakte het omzetverlies tenminste voor een deel goed voor maart, april en mei. Waar het misging was dat UWV de tegemoetkoming berekende op de maand januari. Wie niet beter wist zou denken dat Monique bij de uitbraak van de pandemie wel degelijk personeel had ontslagen.
Want waarom zouden gemiddeld in maart, april en mei de salariskosten ineens zoveel lager zijn? Dat dat kwam door de nabetaling van salaris over die geweldige december 2019, kon je maar zo over het hoofd zien.
Onrechtvaardige UWV?
Niet helemaal. NOW1 moest er heel snel komen. Daardoor werd het 'een regeling met een grofmazig karakter', stelde toenmalig minister Wouter Koolmees. 'En die kent zeer weinig mogelijkheden voor maatwerk.' Of anders gezegd: de wet die NOW1 regelde bevatte onvolkomenheden, maar dat ging niet anders.
Hoogleraar Verhulp: ,,Ik ben niet per se fan van de overheid, er gaat beslist ook veel fout. Maar dat ze die noodmaatregel zo snel in elkaar zetten - een wet maken binnen twee weken is ongekend - daar heb ik bewondering voor."
De meeste bedrijven zouden er baat bij hebben en daar ging het om. Monique had dus gewoon pech.
Wat vindt de rechter?
Waar zij en Brand Timmer de rechter in mee kregen: dat de uitkeringsinstantie wel degelijk soms maatwerk kan en moet leveren. Zeker als 'eenvoudig en snel' vast te stellen is hoe dat met die extra betalingen zit. En dat is hier het geval, constateert zij. Dat ministerie en UWV die kleine moeite niet wilden doen, noemt de rechter zelfs 'onzorgvuldig'.
Hoe is het met Monique?
In afwachting van de uitspraak in de procedure moest zij al wel gewoon de coronasteun terugbetalen. Dat mocht in termijnen. ,,Afgelopen maand de laatste. En nu heb ik hoop dat ik alles toch nog terugkrijg." Haar klanten zijn weer terug. ,,Ze geven vaak wat extra's uit. Er lijkt wat in te halen. Bruiloften en feestjes mogen nu weer." Dan kun je bij haar bijouterie je geluk wel op, zegt ze. ,,Maar ik ben nog een hele tijd bezig om alle schade in te lopen."
De laatste tijd zijn de prijzen voor veel producten flink hoger geworden. Met name de prijzen voor gas, stroom en brandstof zitten de laatste maanden in de lift.
Het kabinet heeft daarvoor algemene compensatiemaatregelen voor iedereen in het leven geroepen. Daarnaast wordt er iets extra's gedaan voor huishoudens met een lager inkomen. Dit betreft dan bijvoorbeeld senioren met een AOW-uitkering zonder aanvullend pensioen, zelfstandigen met een minimuminkomen, bijstandsgerechtigden en werkenden die weinig verdienen.
Voor de mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, wordt de extra compensatie automatisch toegekend. De overige huishoudens die recht hebben op deze extra compensatie moeten die zelf aanvragen bij hun gemeente.
Twijfelt u of u in aanmerking komt voor deze compensatie? Neem dan contact op met uw eigen gemeente; zij kunnen u hier verder mee helpen.
Trekkers, rijdende werktuigen (MMBS) en getrokken materieel mogen vanaf 1 januari 2022 alleen nog de openbare weg op als ze zijn geregistreerd.
Eigenaren van (land)bouwvoertuigen moeten deze daarom zo snel mogelijk registreren als ze daarmee op de openbare weg komen, benadrukt RDW. Zelfs als ze er alleen mee door de berm rijden.
De openbare weg is namelijk een ruim begrip, zelfs fietspaden, landweggetjes, parkeer- en bedrijfsterreinen en dus de berm van deze wegen worden dus gezien als openbare weg.
Registratie kan online via: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/landbouwvoertuig/nieuwe-regels-voor-landbouwvoertuigen/registreren-landbouwvoertuigen. Let op: vanaf 1 januari 2022 kan een eigenaar zijn (land)bouwvoertuig niet meer online registreren en is een keuring noodzakelijk. In plaats van 18 euro betaalt men dan het veelvuldige hiervan.
Beste relatie,
Vanaf 27 september 2020 zijn organisaties verplicht om de eigenaren of de personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven.
Dit is het gevolg van Europese regelgeving. Doel van het register is het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals het witwassen van geld.
Organisaties zijn verplicht om de UBO(‘s) uiterlijk 27 maart 2022 in te schrijven via de Kamer van Koophandel.
Voor wie geldt de UBO-registratieplicht?
De UBO-registratieplicht geldt met name voor de volgende organisaties:
- BV’s (mits niet-beursgenoteerd) en NV’s;
- Stichtingen, verenigingen, onderlinge waarborgmaatschappijen en coöperaties;
- Personenvennootschappen zoals maatschappen, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen.
De UBO-registratieplicht geldt dus niet voor eenmanszaken.
Wat is een UBO?
UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (de ‘uiteindelijke belanghebbende’). Dit is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over de organisatie.
Het gaat bijvoorbeeld om:
- personen met meer dan 25 procent van de aandelen;
- personen met meer dan 25 procent van de stemrechten;
- personen die de feitelijke zeggenschap over de onderneming hebben.
Inschrijving
Via de Kamer van Koophandel wordt u door middel van een brief uitgenodigd om de UBO(‘s) in te schrijven. Wellicht heeft u dit in de afgelopen tijd al geregeld.
Mocht u dit nog niet hebben gedaan, terwijl u wel onder de registratieplicht valt, houdt u dan de brievenbus en de datum 27 maart 2022 in de gaten.
Indien u hulp wenst bij de inschrijving dan horen wij dat graag van u. U kunt dit laten weten door een email te sturen naar wveleke@timmerbv.nl.
Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Een jaar geleden werden tienduizenden ondernemers voor het eerst geholpen met noodsteun om door de coronacrisis te komen. Snel werd een regeling opgetuigd die ervoor moest zorgen dat mensen hun werk behielden. De noodsteun kende natuurlijk wel regels om misbruik te voorkomen. Maar die regels treffen ook ondernemers die helemaal geen misbruik hebben gemaakt van de noodsteun. "Ik word bestraft voor iets dat ik niet heb gedaan en zelfs bewust heb voorkomen."
* Monique Junte in haar winkel
Noodsteun door corona
Bij de winkel van Monique Junte was het een voorjaar als elk ander totdat corona kwam. "Hoewel we nog open mochten blijven, werd de winkel hard geraakt door de coronamaatregelen." Monique was dan ook erg blij toen bekend werd gemaakt dat er steun kwam vanuit de overheid. "Het was geweldig dat de NOW 1-regeling zo snel kwam, hij was hard nodig. De rekening van de winkel raakte leeg en het zou lastig worden om werknemers te blijven betalen."
Ze vroeg daarom voor haar twee vaste werknemers en haar twee oproepkrachten de NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) aan. Dat was op dat moment een gloednieuwe subsidie om door de crisis getroffen werkgevers te compenseren in de loonkosten van hun werknemers.
"Door mijn accountant werd gezegd dat ik er echt voor moest zorgen dat ook de uren van de oproepkrachten gelijk zouden blijven. Dus dat heb ik gedaan. Mijn oproepkrachten hebben hun uren behouden en niemand is zijn baan kwijt geraakt." Monique volgt daarmee precies de regeling zoals hij bedoeld is. De NOW moest er namelijk voor zorgen dat werknemers, ook oproepkrachten, hun werk zouden behouden.
Toch behoorlijk terugbetalen
Maar nu, een jaar later, heeft ze een probleem. "Ik rekende erop dat ik zo'n 300 euro terug moest betalen. Mijn omzetverlies bleek wat lager dan ik vooraf dacht. Dat terugbetalen vond ik ook echt geen probleem." Maar het bedrag blijkt veel hoger dan die 300 euro. "Opeens gaat het om 2000 euro. Dat is echt wel schrikken."
Junte stapt naar haar accountant want ze snapt niet hoe het bedrag zo hoog kan zijn. "Ik had alle regels netjes gevolgd, hoe kan het dan dat ik toch zoveel moet terugbetalen?" Daar ontdekken ze wat er was gebeurd. Voor het voorschot van de NOW werd er gekeken naar de loonsom van januari. En die was bij haar fors hoger dan de loonsom van maart, april en mei.
De pijn zit hem erin dat Monique het hele verschil tussen de loonsom van januari en maart-april-mei moet terugbetalen. Terwijl ze over dat bedrag maar gedeeltelijk subsidie heeft gekregen. Met andere woorden: ze moet meer terugbetalen, dan ze heeft gekregen over dat deel(zie kader onderin).
Junte: "In januari betaal ik altijd de overuren uit van december het jaar ervoor. December is bij ons een erg drukke maand met veel koopavonden en daardoor veel overuren bij het personeel. Om die netjes in een keer uit te betalen doe ik dat in januari."
Niet kijken naar de reden
Haar accountant Brand Timmer ziet het met lede ogen aan. "De regeling ziet niet waarom de loonsom bij de definitieve berekening lager is dan bij het voorschot." Maar als de loonsom is gedaald, wordt dat beschouwd als verlies van werkgelegenheid, ook als dat niet zo is. En dus wordt de subsidie gekort met het volledige bedrag waarmee de loonsom is gedaald. Een straf, die moest voorkomen dat werkgevers de loonsom zouden laten dalen ten koste van werkgelegenheid.
Brand vindt het erg onrechtvaardig: "Monique heeft alle regels netjes gevolgd en puur doordat zo'n regeling geen verschil ziet, wordt zij nu behandeld als een fraudeur."
Zeker niet de enige
En Monique Junte staat zeker niet alleen. Zo heeft Ruben Strating, een horeca-eigenaar uit Ommen, een soortgelijk probleem. "Ik heb in februari 2020 het contract van een kok niet verlengd. Toen had ik nog nooit van corona gehoord. Maatregelen waren er nog niet en van noodsteun was al helemaal geen sprake."
Toch is ook bij hem daardoor de loonsom van januari van dat jaar hoger dan die van maart, april en mei. "Dat ik een deel van de steun moet terugbetalen is echt geen probleem. Maar het wordt behandeld alsof het een ontslag is van na corona. Dat was het gewoon niet."
Bij de accountant van Monique zijn nog meer gevallen bekend. "Een ondernemer uit Deventer benaderde mij bijvoorbeeld. Zij was in januari geopereerd en kon daardoor niet zelf meer meehelpen in de winkel. Haar personeel had extra gewerkt om dat op te vangen. Dus ook zij had in januari een extra hoge loonsom en betaalt daar nu een hoge prijs voor."
Nog maar het begin
Het blijkt ook uit de cijfers van het Ministerie van Sociale Zaken. In een Kamerbrief van 9 maart laat minister Koolmees weten dat bijna 12.000 ondernemers NOW moeten terugbetalen. Bij ongeveer 20 procent daarvan komt dat door een dalende loonsom. Maar liefst 1200 ondernemers zijn in bezwaar gegaan omdat ze zeggen dat de loonsom van januari niet representatief is.
En dat lijkt nog maar het begin. Vooralsnog zijn er namelijk 41.000 ondernemers die zich hebben gemeld voor een definitieve berekening. 100.000 ondernemers moeten nog berekend worden.
Zo werkt de strafberekening
De hoogte van de NOW wordt mede bepaald door de loonsom van een ondernemer. Toen de NOW 1-regeling inging, werd er daarvoor gekeken naar de maand januari. Dat was immers de eerste maand die bij de boekhouding helemaal was afgerond. En dan kon er niet gefraudeerd worden. Omdat de noodsteun over drie maanden gaat werd voor het berekenen van het voorschot de loonsom van januari met drie vermenigvuldigd.
Met die loonsom werd dan berekend hoe hoog het bedrag zou zijn waar de ondernemer recht op had. Dat werd gedaan door het bedrag van drie keer de loonsom van januari te vermenigvuldigen met 1,3 en daarna met 0,9 (de noodsteun was immers maximaal 90 procent van het loon). Het bedrag dat daar uit komt wordt dan nog eens vermenigvuldigd met het omzetverlies. Is het omzetverlies bijvoorbeeld 40 procent. Dan wordt het dus vermenigvuldigt met 0,4.
Zijn al die stappen gevolgd dan weet je dus hoeveel noodsteun je kunt krijgen.
Bij de definitieve berekening wordt er echter niet meer gekeken naar januari maar naar de daadwerkelijke maanden. Dat zijn de maanden maart, april en mei. Is de loonsom van die drie maanden samen lager dan dat de loonsom in de voorschotberekening was, dan betaal je dat verschil terug. Zonder dat daarvoor gekeken wordt naar het omzetverlies.
Hierdoor kan het dus zijn dat je een hoger bedrag terug moet betalen dan je voor dat verschil in loonsom eigenlijk aan subsidie had gekregen. Stel bijvoorbeeld dat je loonsom in maart april en mei 2000 euro lager is dan in de voorschotberekening van drie keer januari en je een omzetverlies hebt van 40 procent. Dan heb je volgens de voorschotberekening voor dat bedrag 936 euro subsidie gekregen. Je betaalt als ondernemer dan echter de volle 2000 euro terug aan de overheid.
|
Bezwaren worden afgewezen
Zowel Ruben Strating, Monique Junte en de ondernemer uit Deventer zijn in bezwaar gegaan. Maar allemaal hebben ze hun bezwaar afgewezen zien worden. Strating: "Ik kan alles bewijzen en aantonen, maar toch kreeg ik een dag na mijn bezwaarprocedure al een belletje van het UWV dat het was afgewezen. Degene die mij belde met de mededeling snapte mijn bezwaar maar kon niets doen, ze voeren alleen maar de regels van het ministerie uit gaf hij aan."
Ook de accountant van Junte, die voor haar in bezwaar ging, krijgt dat te horen: "Het UWV geeft aan dat ze niets kunnen doen. Ze snappen dat Monique de regels heeft gevolgd en erkennen zelfs dat ze kan bewijzen niemand te hebben ontslagen maar de regels geven er geen ruimte voor."
Onzin
Hij heeft dan ook weinig vertrouwen in die bezwaarprocedures. "Ze volgen de regeling, die biedt gewoon geen ruimte voor maatwerk."
Dat bevestigt het ministerie ook. In December 2020 erkent het ministerie al in een zogeheten dilemmabrief dat januari voor veel ondernemers een hogere loonsom kan hebben door bonussen of andere bijzondere beloningen. Maar, zo geven ze daarna direct aan: "Helaas laten de noodzakelijke eenvoud en de grofmazigheid van de regeling niet toe dat daarop maatwerk wordt geleverd. Het is niet mogelijk om dergelijke incidentele betalingen uit de loonsom te filteren."
'Onzin', zegt Timmer. "Ondernemers moeten deze stukken vijf jaar bewaren dus er zit helemaal niet zo'n hoge tijdsdruk op als ze willen doen voorkomen. Je zou dat prima kunnen spreiden en dan pak je alsnog de fraudeurs echt wel. Als het UWV te druk is, dan moeten ze daar misschien maar extra mensen aannemen om dit te doen. Er worden nu ondernemers als fraudeur behandeld, die dat niet zijn."
'Zoals bij de energierekening'
Volgens Timmer moet er op een andere manier naar deze groep gekeken worden. "Als een ondernemer zo duidelijk aan kan tonen dat de loonsom door een legitieme reden lager uitvalt. Bereken het dan opnieuw volgens dezelfde berekening als die van het voorschot."
Als het bedrag waar je recht op hebt dan lager uitvalt dan het voorschot betaal je dat verschil terug volgens het plan van de accountant. "Gewoon zoals dat ook bij je energierekening kan gebeuren."
Betalingsregeling
Monique heeft inmiddels een betalingsregeling getroffen met het UWV. De minister geeft aan dat het UWV coulant mag zijn met deze regelingen. Toch ervaart Monique dat anders. "Ik moest meteen 2000 euro betalen of verspreid over twaalf maanden. Ik heb voor het laatste gekozen." Dat Monique nog in een bezwaarprocedure zat maakte niet uit. "Ik moest gewoon alvast betalen. Ze gaan ervanuit dat ze gelijk krijgen en anders zou ik dan een betalingsachterstand hebben."
Ook Ruben heeft een betalingsregeling met het UWV. In zijn geval waren ze iets coulanter. "Ik mag vanaf volgend jaar gaan terugbetalen. En dan zal het nog in termijnen zijn." Toch moet ook hij 3000 euro NOW terugbetalen. "Een bedrag waarvan ik nog steeds vind dat het oneerlijk is dat ik het moet betalen."
Bron: Reinder Smit (https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5219477/strafberekening-now-1-ook-voor-bedrijven-die-regels-volgen)
Wellicht hebben jullie de laatste tijd wat mediaberichten voorbij zien komen inzake de oneerlijke wijze van bepaling/afrekening van coronasteun vanuit de overheid.
Op het gebied van de NOW-afrekening zijn we inmiddels in het stadium aanbeland dat er, na aanleiding van een oproep van mijn vader via de Stentor, Kamervragen worden gesteld.
We zijn erg benieuwd waar dit uiteindelijk toe zal leiden.
Dat de afrekening in veel gevallen nadeliger uitpakt dan vooraf ingeschat, wil natuurlijk niet zeggen dat de regelingen dan maar niet aangevraagd moeten worden. Als je niets aanvraagt, krijg je in ieder geval niets.
Het blijft dus zaak om wel regelmatig te kijken voor welke regelingen je in aanmerking zou kunnen komen (via: https://www.kvk.nl/corona/regelingencheck/?step=isondernemer) en om geen aanvraagtermijnen te laten verlopen.
Daarbij wijzen we nu specifiek op de mogelijkheid om de NOW van januari 2021 t/m maart 2021 aan te vragen. De aanvraagperiode loopt t/m 14 maart 2021.
Ook is inmiddels de aanvraag voor de TVL voor het eerste kwartaal van 2021 opengesteld (aanvragen kan t/m april).
Daarnaast is deze maand nog via de gemeente Tozo 3 aan te vragen.
Ook is er per vandaag een nieuwe regeling opengesteld. Deze heet de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) en kan via de gemeente worden aangevraagd op het moment dat de (woon)lasten niet meer te betalen zijn vanwege het coronavirus.
Wij merken dat de meesten zich inmiddels zelf weten te redden met de aanvragen. Mocht er echter toch behoefte zijn aan hulp, schroom dan niet om contact op te nemen.
Aan het begin van dit nieuwe jaar zien we dat het coronavirus nog steeds zijn invloed heeft op onze dagelijkse gang van zaken.
Zowel in privé als zakelijk krijgt iedereen op zijn eigen manier te maken met de gevolgen van het virus. Ook deze week is er weer een aantal wijzigingen te melden. Zo wordt er vanaf morgen een avondklok ingevoerd en heeft de overheid besloten om het steunpakket uit te breiden.
Indien u, ondanks de avondklok, toch ’s avonds de straat op moet zult u moeten zorgen voor een eigen verklaring waaruit blijkt dat u toestemming heeft om buiten te zijn. Als het nodig is dat u voor uw werk naar buiten moet, dan komt daar de werkgeversverklaring bij. Voor zowel werknemers, werkgevers als ZZP’ers is via de volgende link te zien wat u exact dient te regelen. Ook zijn daar de benodigde standaardverklaringen te vinden die ingevuld dienen te worden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/avondklok/voor-werk-buiten-tijdens-avondklok-werkgeversverklaring
Voor de uitbreiding van het steunpakket, verwijzen we u weer naar de inmiddels bekende links.
Totaaloverzicht aan regelingen: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/
Check waarmee te zien is welke regelingen voor u van toepassing zijn: https://www.kvk.nl/corona/regelingencheck/?step=isondernemer
Het is aan te raden om met name de check via de laatste link regelmatig (maandelijks) in te vullen. Er wijzigt namelijk voortdurend het nodige aan de regelingen. Het kan dus zo zijn dat, ondanks dat je eerder geen recht had op regelingen, dat op een later tijdstip wel zo is. Ook is het voor sommige regelingen noodzakelijk om je voor diverse periodes steeds opnieuw aan te melden.
We zien in de praktijk dat de meesten zich prima weten te redden met de diverse aanvragen. Mocht het echter nodig zijn dat u onze hulp daarbij nodig heeft, dan horen we dat uiteraard graag.
Aan het einde van dit vreemde jaar wensen we u alvast hele goede feestdagen en een (financieel) gezond 2021 toe.

Om financieel gezond te blijven willen we u nogmaals wijzen op de diverse, steeds veranderende, coronamaatregelen via: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/
Hierop is een totaaloverzicht van alle regelingen te vinden.
Om te bekijken voor welke regelingen u in aanmerking kan komen, verwijzen we u naar: https://www.kvk.nl/corona/regelingencheck/?step=isondernemer Mocht u deze check al eens hebben ingevuld, dan is het aan te raden om dat nogmaals te doen. De regelingen staan namelijk niet stil en wellicht is er voor u nu wel wat mogelijk dat eerder niet mogelijk was. Zo wijzen we u bijvoorbeeld op het verlengen van de openstelling voor de aanvraag van de NOW-regeling tot en met 27 december.
Laten we met elkaar hopen dat 2021 minder turbulent zal verlopen en dat we elkaar in het nieuwe jaar weer gewoon kunnen gaan ontmoeten.
Dit bericht is bedoeld voor diegenen die bijzonder uitstel van belastingbetaling hebben aangevraagd vanwege het coronavirus.
Voor sommigen loopt dat betalingsuitstel af, anderen hebben wellicht nog even uitstel.
Om voor uw specifieke situatie te bekijken wat er gaat gebeuren met het betalen van de opgebouwde belastingschuld, verwijzen we u graag naar de site van de belastingdienst via de volgende link:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/coronavirus/content/bijzonder-uitstel-van-betaling-na-1-oktober-2020
Eventueel is via deze link verder te klikken naar de pagina waar u het uitstel kunt verlengen.
LET OP: indien u het uitstel wenst te verlengen, dient dit wel vóór 1 oktober te gebeuren.
Het is inmiddels enige tijd geleden dat u van ons weer een update heeft ontvangen in het kader van de economische maatregelen rondom het coronavirus.
Inmiddels is voor verschillende regelingen de tweede termijn aangebroken. Wij denken dat het verstandig is om opnieuw naar de regelingen te kijken.
Indien u tot op heden nog geen gebruik heeft gemaakt van de regelingen, bestaat de mogelijk dat u nu wel in aanmerking komt. Het is dan ook verstandig om op dit moment de check in te vullen via: https://www.kvk.nl/corona/regelingencheck/?step=isondernemer. U ziet dan de regelingen die voor u van toepassing zouden kunnen zijn.
Mocht u al wel gebruik hebben gemaakt van het eerste pakket maatregelen, dan is het ook verstandig om de check in te vullen. Voor het tweede pakket wordt u namelijk niet automatisch aangemeld, maar dient u opnieuw uw aanvraag in te dienen.
Voor het totaaloverzicht aan regelingen verwijzen wij u naar de inmiddels bekende link: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/
Hierbij ontvangt u van ons weer een update omtrent de economische maatregelen in verband met het coronavirus. De overheid heeft namelijk besloten om deze maatregelen, waarvan de eerste periode binnenkort afloopt, met drie maanden te verlengen.
Voor een actuele stand van zaken verwijzen wij u nog steeds naar de website van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/.
Om niet verdwaald te raken tussen alle mogelijke regelingen kunt u ook eerst deze checklist afwerken, zodat u kunt zien voor welke specifieke regelingen u in aanmerking komt: https://www.kvk.nl/corona/regelingencheck/?step=isondernemer.
Het noodpakket 2.0 wijkt op een aantal punten af van het pakket zoals dat nu nog geldt.
Wij geven hieronder een kort overzicht van de aanpassingen van de drie bestaande subsidieregelingen, te weten de tijdelijke Noodmaatregel voor Werkgelegenheid (NOW), de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en de Tijdelijke Onkostenvergoeding ad € 4.000 voor Getroffen Sectoren (TOGS).
NOW
Bedrijven die minimaal 20 procent van hun omzet verliezen kunnen ook in de maanden juni, juli en augustus tot maximaal 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. De subsidie valt iets hoger uit dan hiervoor, omdat in plaats van 30 procent nu 40 procent bij de loonsom wordt opgeteld als fictieve opslag voor vakantiegeld en pensioenpremies.
Bedrijven die loonsubsidie krijgen mogen geen bonussen of dividend uitkeren en ook geen aandelen inkopen. Ook worden zij verplicht om hun personeel te helpen met om- of bijscholing (waar dan overigens weer een speciaal scholingspotje voor beschikbaar wordt gesteld). Bovendien is het voornemen om de zogenaamde ontslagboete te schrappen. Tot dusver is het zo dat bedrijven die NOW aanvragen en toch personeel ontslaan niet alleen de ontvangen subsidie voor die ontslagen werknemers moeten terugbetalen, maar daarover ook nog een boete van 50 procent van dat bedrag. Het voorstel is nu om die boete te laten vervallen.
TOZO
De zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis ook de komende maanden nog zonder opdrachten (en dus inkomsten) zitten kunnen ook in de maanden juni, juli en augustus een beroep doen op de TOZO. Wie minder verdient dan het sociaal minimum (voor alleenstaanden gesteld op € 1.050 per maand en voor paren op € 1.500 per maand) kan bij de Gemeente aankloppen voor een aanvulling. Nieuw is o.a. hierbij dat er nu wel gekeken gaat worden naar het inkomen van de partner, hetgeen tot dusver niet het geval is geweest.
Op verzoek van de Tweede Kamer is er ook voor ontslagen flexwerkers een regeling opgetuigd: wie geen of onvoldoende WW-recht heeft opgebouwd of niet in aanmerking komt voor bijstand, krijgt toch steun. Het gaat om een vaste tegemoetkoming van € 600 per maand voor een periode van drie maanden. Voorwaarde is dat de aanvrager in februari 2020 nog minimaal € 500 bruto verdiende en dat bedrag in april met minimaal de helft zag teruglopen.
TOGS wordt TVL
De Tijdelijke Onkostenvergoeding voor Getroffen Ondernemers (TOGS) wordt vervangen door de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor het MKB (TVL). Het belangrijkste verschil is dat niet meer alle bedrijven hetzelfde bedrag van € 4.000 krijgen, maar dat hoe groter het bedrijf is (en dus de lasten zijn), hoe hoger ook de tegemoetkoming zal zijn. Bedrijven tot 250 medewerkers kunnen maximaal € 20.000 krijgen om het komende kwartaal de vaste lasten te kunnen betalen. Voorwaarde is wel dat de onderneming tot een sector hoort die voor steun in aanmerking komt, zoals de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters. Voor de overige sectoren die nu (nog) wel in aanmerking komen voor een tegemoetkoming is het op dit moment nog niet duidelijk hoe de nieuwe regeling gaat uitwerken.
Daarnaast geldt de eis dat het omzetverlies minimaal 30 procent moet bedragen.
Wij vertrouwen u hiermee weer voldoende geïnformeerd te hebben en helpen u graag als u bij de aanvraag van (één van) de regelingen hulp nodig hebt.
Nu we enkele weken onderweg zijn in deze crisistijd kunnen we melden dat de door de overheid genomen maatregelen om de economie in Nederland overeind te houden regelmatig op punten worden verruimd.
Om te voorkomen dat u over elke aanpassing mails van ons gaat ontvangen, waarbij vaak een wijziging voor slechts een relatief kleine groep relaties bestemd is, sturen wij u niet van elke wijziging een aparte mail. De ene keer gaat het om een bepaalde sector waarvoor een bepaald bedrag wordt vrijgemaakt en een volgende keer gaat het om het verruimen van de beroepsgroepen die gebruik kunnen maken van een bepaalde regeling.
Mocht het voor u alweer een tijdje geleden zijn dat u de maatregelen heeft geraadpleegd, dan kan het verstandig zijn om nog eens opnieuw te kijken naar de actuele stand van zaken via deze link: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/. Misschien is er iets ten gunste van u gewijzigd.
Het is sowieso verstandig om regelmatig even via deze link op de site van de Kamer van Koophandel te kijken of er nog aanpassingen zijn gedaan.
Daarnaast willen wij melden dat er de nodige verwarring is ontstaan ten aanzien van het aanvragen van uitstel van belastingbetalingen.
Via de site van de belastingdienst is het vrij eenvoudig om uitstel van betaling aan te vragen. Maar mocht het zo zijn dat er op uw naam of de naam van uw onderneming geen belastingaanslag is opgelegd die nog niet betaald is, dan zult u van de belastingdienst een negatief antwoord op uw verzoek ontvangen. En dit geldt ook op het moment dat er bijvoorbeeld al wel aangifte is gedaan van een te betalen bedrag aan omzetbelasting of loonheffingen, maar er nog geen aanslag is opgelegd.
U hoeft dan niet te betalen en kunt dan gewoon afwachten totdat u een (naheffings)aanslag krijgt, op basis waarvan u wel uitstel van betaling kunt aanvragen. Hierop zal ook een boete worden vermeld, welke later door de belastingdienst zal worden doorgestreept.
Dus ook al krijgt u een negatief antwoord op een ingediend verzoek dan adviseren wij toch om de betreffende belasting niet te betalen en na ontvangst van de aanslag alsnog uitstel van betaling aan te vragen.
Helaas is het systeem van de fiscus niet gericht op dit soort situaties, zodat wij er maar mee moeten omgaan zoals het in de praktijk het beste lukt.
Opnieuw kunnen wij een update melden ten aanzien van de maatregelen in het kader van het coronavirus.
Gisteren is een tweetal besluiten genomen ten aanzien van de aanvraag uitstel van betalingen bij de Belastingdienst.
In de eerste plaats is het aantal belastingen waarvoor uitstel kan worden aangevraagd uitgebreid. In eerste instantie was sprake van de volgende vier belastingsoorten: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, Omzetbelasting (BTW) en Loonheffingen. Dit is uitgebreid tot vrijwel alle soorten belastingen, waaronder kansspelbelasting, accijns, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, etc..
Ten tweede is de procedure voor het aanvragen van uitstel van betaling sterk vereenvoudigd. Tot nu toe moest uitstel aangevraagd worden door middel van een brief (voor elke belastingaanslag een aparte brief), gericht aan Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC HEERLEN. Deze mogelijkheid bestaat nu nog steeds, maar daarnaast is het nu ook mogelijk om online uitstel aan te vragen. Dat kunt u doen via deze link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/hoe-vraag-ik-voor-3-maanden-bijzonder-uitstel-van-betaling-aan-vanwege-de-coronacrisis.
U logt in met uw DigiD-code (voor bedrijven die zelf niet over een DigiD-code beschikken kan gewoon gebruik gemaakt worden van de DigiD-code van één van de eigenaren of medewerkers). Vervolgens dient u een aantal standaard-gegevens van uw onderneming in te vullen en dan kan de aanvraag ingediend worden. Dit kan letterlijk met één druk op de knop. Er behoeven geen aanslagnummers of iets dergelijks ingevuld te worden: u krijgt automatisch uitstel van betaling voor alle belastingen waarvoor u betalingsverplichtingen heeft.
Ten slotte willen wij u nog wijzen op een waarschuwing, zoals die op de site van de Kamer van Koophandel vermeld staat:
Waarschuwing: er zijn bedrijven die zich presenteren als overheidsinstantie en die aanbieden om tegen betaling ondernemers te helpen bij het aanvragen van de regelingen rond corona. Aanvragen voor een regeling bij je gemeente (Tozo) of andere instanties zijn sterk vereenvoudigd en daardoor goed zelf te doen. Hiervoor berekenen die instanties geen kosten.
Omdat er zich inmiddels weer een aantal ontwikkelingen heeft voorgedaan vinden wij het tijd voor een update ten aanzien van de maatregelen in het kader van het Coronavirus.
Hierbij realiseren wij ons dat voor een deel van u deze problematiek niet of nauwelijks speelt, maar om te voorkomen dat wij per abuis iemand waarvoor het wel van belang is niet zouden bereiken hebben wij er voor gekozen om deze berichtgeving zo breed mogelijk naar onze relaties te sturen.
Mocht één en ander voor u niet van belang zijn dan vragen wij u om deze berichtgeving als niet verzonden te beschouwen.
Openstelling aanvraag Tijdelijke Maatregel Overbrugging Werkgelegenheid
Deze maatregel is bedoeld voor ondernemers met personeel die gedurende drie maanden een omzetverlies van minimaal 20% verwachten. In deze gevallen gaat de overheid een deel van de loonkosten compenseren.
Vanaf 6 april 2020 (a.s. maandag) zal deze regeling worden opengesteld.
Deze regeling loopt via het UWV (https://www.uwv.nl/coronavirus/). Vanaf 6 april kunt u een aanvraag indienen, tot en met 31 mei. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, krijgen binnen 2 tot 4 weken een voorschot. Voor de aanvraag is geen eHerkenning of andere vorm van authenticatie en autorisatie nodig. Aanvragen gebeurt met het loonheffingsnummer. Op de site staat vermeld dat er op fraude gecontroleerd zal worden. Voor een volledig overzicht van deze regeling is de volgende link aan te raden: https://www.kvk.nl/corona/now-regeling-tegemoetkoming-in-loonkosten/
Op dit moment is er op de site van UWV nog geen link naar een aanvraagprocedure; toegezegd is dat er vanaf maandag 6 april 2020 aangevraagd kan gaan worden.
Wij krijgen signalen dat het af en toe lastig is om de Beleidsregel tegemoetkoming schade COVID-19: 4.000 euro voor direct getroffen ondernemers aan te vragen.
Voordat u met de aanvraagprocedure begint, is het handig om eerst op de site van RVO (https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19), onderaan de pagina, uw nummer van de Kamer van Koophandel (KvK-nummer) in te vullen, zodat u direct kunt zien of u in aanmerking komt voor de regeling.
Indien dit het geval is, dan kunt u verder met de aanvraag.
Daarvoor is het handig om vooraf alvast de volgende gegevens bij de hand te hebben:
- Het KvK-nummer van uw onderneming (let op: niet het vestigingsnummer of RSIN);
- De SBI-code van de hoofdactiviteit van uw onderneming (staat op het uittreksel van de KvK);
- Het bankrekeningnummer van uw onderneming;
- Het correspondentie- en bezoekadres van uw onderneming;
- Uw contactgegevens (naam, telefoonnummer en e-mailadres).
Vervolgens dient u in te loggen met een DigiD-code of met e-Herkenning. Voor die bedrijven die met DigiD in kunnen loggen is het mogelijk om verder de aanvraag zelf te regelen. Mocht u daarmee niet verder komen en zelf niet over een e-Herkenning beschikken, is het mogelijk om ons kantoor te machtigen. Wij kunnen dan de aanvraag voor u verzorgen. In die gevallen kunt u ons een mail sturen met de hierboven vermelde gegevens, zodat wij de aanvraag in één keer juist en volledig kunnen indienen. In de betreffende mail dient u bovendien de volgende tekst op te nemen: “hierbij verklaar ik (verklaren wij) dat ons bedrijf niet is gevestigd op ons privé-adres, dat ons bedrijf in de periode tussen 16 maart 2020 en 15 juni 2020 minimaal € 4.000 aan omzetverlies verwacht en in diezelfde periode minimaal € 4.000 aan vaste lasten heeft.”
Wij realiseren ons dat het bovenstaande wellicht een beetje ‘streng’ over komt, maar wij willen voorkomen dat wij door de drukte vergissingen gaan maken en daarom vragen wij jullie om ons daarbij te helpen en de aanvraag zo goed mogelijk voor te bereiden.
En voor actuele informatie over alle regelingen zoals die op dit moment gelden kunt u nog steeds het beste kijken op de site van de KvK: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/.
Voor nu is dit wat we kunnen meedelen; indien de situatie daarom vraagt zullen wij weer met een update komen.
Ondanks ons thuiswerken proberen wij zo veel mogelijk voor u beschikbaar te blijven.
Zoals u inmiddels al een beetje van ons gewend bent, volgt er hieronder weer een update met betrekking tot de (economische) maatregelen omtrent het coronavirus.
Hoewel de volksgezondheid natuurlijk voorop staat, gaat voor een aantal van u de tijd dringen met betrekking tot de financiële stand van zaken. Ten aanzien van de volksgezondheid kunnen we allemaal ons steentje bijdragen door ons (ook het komende weekend) strikt te houden aan de richtlijnen en minstens anderhalve meter afstand tot elkaar te bewaren.
Ten aanzien van de economische maatregelen werden aan het eind van de vrijdagmiddag enkele voorwaarden nader bekend gemaakt, waarover wij u in deze update willen informeren. Het gaat daarbij met name om de voorwaarden waaronder een beroep kan worden gedaan op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en de Beleidsregel tegemoetkoming schade COVID-19: 4.000 euro voor direct getroffen ondernemers.
Ten aanzien van de overige maatregelen zijn er de afgelopen periode geen wijzigingen opgetreden.
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers geldt voor alle zelfstandig ondernemers, die door de coronacrisis in de knel komen.
Op basis van deze regeling kunnen zelfstandig ondernemers een beroep doen op een speciale bijstandsuitkering. Er is een uitkering voor maximaal drie maanden beschikbaar ter grootte van € 1.050 (gehuwden € 1.500) per maand. Daarnaast is het mogelijk om een lening voor bedrijfskapitaal aan te vragen tot maximaal € 10.157 (tegen 2% rente op jaarbasis).
Om voor deze bijdrage(n) in aanmerking te komen gelden de volgende voorwaarden:
- Nederlander of daarmee gelijkgesteld;
- Gevestigde zelfstandigen, in de leeftijd tussen 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd;
- Woonachtig of rechtmatig verblijvend in Nederland en ook het bedrijf of beroep wordt in Nederland uitgeoefend;
- Voldoet aan de wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf (waaronder inschrijving bij de Kamer van Koophandel);
- Is vóór 17 maart 2020 gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium (minimaal 1225 uren werkzaam in de eigen onderneming);
- Woonachtig in de gemeente, waar de aanvraag wordt ingediend;
- Het inkomen is als gevolg van de coronacrisis gedaald tot onder het sociaal minimum.
Specifiek wordt in dit verband nog opgemerkt dat starters, die na 1 januari 2020 zijn gestart met hun onderneming zich moeten wenden tot de reguliere bijstand.
De aanvraag moet worden ingediend bij de eigen gemeente. Kijk hiervoor op de website van je eigen gemeente.
Voor een uitgebreide uiteenzetting over deze en andere regelingen verwijzen wij, zoals wij ook al in eerdere berichtgeving deden, naar de site van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/.
De Beleidsregel tegemoetkoming schade COVID-19: 4.000 euro voor direct getroffen ondernemers is bedoeld voor die mkb-bedrijven (zowel met als zonder personeel) die door noodgedwongen sluiting, inperking van bijeenkomsten en/of negatief reisadvies, schade lijden.
Op basis van deze regeling kan éénmalig een bedrag van € 4.000 worden aangevraagd. Dit bedrag is vrij van belastingen en vrij besteedbaar.
De regeling is opengesteld voor bedrijven die hun hoofdactiviteit in de volgende sectoren hebben:
- Eet- en drinkgelegenheden;
- Bioscopen;
- Haar- en schoonheidsverzorging;
- Reisbemiddeling- en reisorganisaties;
- Rijschoolhouders;
- Sauna’s, solaria, zwembaden, fitnesscentra, sportclubs en sportevenementen;
- Bepaalde private culturele instellingen, zoals musea, circussen, theaters, schouwburgen en muziekscholen;
- Evenementenlocaties en organisatoren;
- Casino’s.
Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:
- De onderneming moet zijn opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (met als hoofdactiviteit één van de hierboven vermelde sectoren) vóór 16 maart 2020;
- In de onderneming zijn maximaal 250 personen werkzaam;
- De onderneming heeft een fysieke vestiging in Nederland, waarvan het vestigingsadres is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel;
- Niet-horecaondernemingen dienen ten minste één vestiging te hebben met een ander adres dan het privéadres van de ondernemer(s);
- Horecaondernemingen (met sbi-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30) dienen minstens één horecagelegenheid te huren, te pachten of in eigendom te hebben; bij deze ondernemingen mag het vestigingsadres van de onderneming gelijk zijn aan het privéadres van de ondernemer(s);
- De onderneming is niet failliet en er is voor de onderneming geen verzoek tot surseance van betaling ingediend;
- De ondernemer verklaart dat tussen 16 maart 2020 en 15 juni 2020 minimaal een omzetverlies van € 4000 wordt verwacht;
- De ondernemer verklaart dat tussen 16 maart 2020 en 15 juni 2020 minimaal € 4000 aan vaste lasten verwacht worden
- De ondernemer mag niet in de afgelopen twee belastingjaren een beroep hebben gedaan op (meer dan) € 200.000 aan overheidssteun;
- De onderneming mag geen overheidsbedrijf zijn.
De aanvraag loopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-schade-covid-19.
Omdat de verwachting is dat het zowel bij de gemeenten als bij RVO storm zal lopen naar aanleiding van de openstelling van beide regelingen bestaat er een gerede kans dat de websites overbelast raken. Daarom adviseert de overheid om niet allemaal ineens nu de aanvragen in te gaan dienen. Met name de bedrijven die het nog even kunnen uitzingen wordt gevraagd even geduld te betrachten bij het aanvragen, zodat de bedrijven waarvoor de nood het hoogst is ook als eersten aan de beurt kunnen komen.
Wij menen u hiermee weer een stapje vooruit te hebben geholpen en wensen u succes zowel in uw bedrijfsvoering in deze moeilijke tijden als bij het aanvragen van een voor u van toepassing zijnde maatregel.
Uiteraard blijven wij, hoewel wij vanuit huis werken, tijdens kantooruren beschikbaar voor hulp en raad.
De coronacrisis blijft voortduren en de verwachting is dat we er nog (lang) niet vanaf zijn.
Ook wij hebben onze maatregelen genomen en werken voornamelijk vanuit huis. Het kantoor is wel geopend tijdens de normale kantooruren. Er is altijd één persoon aanwezig om boekhoudingen in ontvangst te nemen.
Naast de gezondheidsklachten, komen de financiële onzekerheden ook steeds meer naar voren.
Zoals in eerdere berichten van ons te lezen, baseren wij ons qua regelingen vooral op de site van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/.
Hierop staan diverse regelingen die in uw situatie aan de orde zouden kunnen zijn. Een aantal van deze regelingen is nog niet opengesteld; wij blijven in de gaten houden wanneer/hoe de aanvragen gedaan kunnen worden en zullen u hiervan op de hoogte houden.
De regelingen waar nu al wel actie op mogelijk is, zijn:
-
Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Dit betreft een regeling voor zelfstandige ondernemers voor wie in de knel komen door het coronavirus. Via de gemeente kan voor maximaal drie maanden een inkomen op bijstandsniveau aangevraagd worden. Daarnaast kan een lening tot maximaal € 10.157 worden aangevraagd. Hoewel de regeling nog niet van kracht is, is er vaak al wel via de gemeente (het gaat om woonplaats en niet de gemeente waar het bedrijf gevestigd is) in te schrijven op een soort wachtlijst. Per gemeente verschilt de manier van aanvragen, waardoor we u, indien u denkt aanspraak te kunnen maken op deze regeling, verzoeken om contact op te nemen met uw eigen gemeente. Vaak staat op de website van de gemeente meer informatie over hoe die specifieke gemeente de aanvragen wenst te ontvangen;
-
Leningen bij banken. Wenst u, vanwege liquiditeitsproblemen, een lening van de bank te ontvangen of heeft u reeds een lening bij een bank en wilt u de aflossingen/rentebetalingen opschorten, dan zijn banken daar in deze tijd wat vrijgeviger in. Ons advies is dan om contact met uw bank op te nemen, zodat zij de voor uw specifieke situatie best passende oplossing kunnen bieden;
-
Uitstel belastingen. Voor alle belastingsoorten (inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting) is bijzonder uitstel van betaling aan te vragen. Op dit moment is het zo dat er eerst aangifte gedaan moet zijn (omzetbelasting en loonbelasting) en een aanslag ontvangen moet zijn (inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting). Specifiek voor die bepaalde aangifte/aanslag dient uitstel van betaling te worden gevraagd (zie ook: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/ondernemers/content/coronavirus-belastingmaatregelen-om-ondernemers-te-helpen). Dit betekent dus dat er niet simpel één brief gestuurd kan worden waarin gelijk uitstel voor alle belastingen gevraagd wordt die de komende tijd verschuldigd zijn. Aangezien de belastingdienst meldt dat ze de administratieve lasten willen beperken, kan ik mij eigenlijk niet voorstellen dat de manier van uitstel aanvragen niet versimpeld wordt. Op dit moment is dat echter nog niet aan de orde. Wij adviseren u dan ook om, in het geval u deze maand een belasting moet betalen, voor die specifieke belastingaangifte / belastingaanslag uitstel aan te vragen. U dient daarvoor een brief op te stellen waarin u het aanslagnummer vermeldt waarvoor u uitstel aanvraagt. In die brief vermeldt u ook dat u door de uitbraak van het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. Stuur deze brief naar: Belastingdienst, Postbus 100, 6400 AC te Heerlen. De komende tijd houden we in de gaten of de aanvraag van uitstel versimpeld wordt en zullen u daarover dan uiteraard informeren;
-
Verlaging voorlopige aanslag (inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting) over 2020. Indien u over 2020 een lagere winst verwacht dan dat er volgens de voorlopige aanslag is ingeschat, dan is die voorlopige aanslag aan te passen naar beneden. U hoeft dan de komende maanden een lager voorschot te betalen. Indien u de volledige voorlopige aanslag al betaald heeft, dan krijgt u de teveel betaalde belasting terug gestort. Let op: bij de definitieve aangifte over 2020 is er dan uiteraard ook minder voorschot te verrekenen. Indien de winst over 2020 dus toch meevalt, dient er bij de definitieve afrekening meer betaald te worden;
-
Krediet bij Qredits. Heeft u al een krediet bij Qredits, dan zal de aflossing de komende 6 maanden opgeschort worden en wordt de rente naar beneden bijgesteld. Wenst u een krediet te ontvangen van Qredits, dan verwijzen we u naar: https://qredits.nl/
Wij vertrouwen er op u hiermee weer verder op weg geholpen te hebben. Mocht u hulp nodig hebben bij een specifieke aanvraag, dan horen we graag.
Veel (financiële) gezondheid toegewenst!
Steeds meer bedrijven en particulieren krijgen te maken met de nadelige gevolgen van het coronavirus.Voorop staat uiteraard de gezondheid van iedereen, maar steeds meer mensen beginnen zich ook zorgen te maken over de financiële situatie.
De overheid heeft, zoals u waarschijnlijk bekend, uitgesproken om er ook financieel voor iedereen te zijn.
Uiteraard willen wij ook iedereen helpen waar nodig, maar helaas weten wij ook niet meer dan via de diverse media naar buiten komt.
Op dit moment is het meest overzichtelijk en up-to-date de site van de Kamer van Koophandel: https://www.kvk.nl/corona/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/
Zie daarnaast ook de site: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Voor de diverse regelingen moet je je soms bij de bank, soms bij de gemeente en soms bij de belastingdienst melden. Ook staat er vaak vermeld dat de diverse regelingen/voorwaarden nog nader uitgewerkt moeten worden.
We wijzen nu specifiek op de mogelijkheid om de voorlopige aanslag inkomstenbelasting e/o vennootschapsbelasting over 2020 aan te passen naar het te verwachten niveau van de winst over 2020. Hierdoor is er minder belasting als voorschot te betalen. Uiteraard zal er bij de definitieve afrekening over 2020 dan ook minder te verrekenen zijn!
Blijf bovenstaande sites goed volgen en indien wij ergens bij een aanvraag kunnen helpen dan horen we vanzelf.
Weet dat we ook in deze moeilijke tijd voor jullie klaar staan waar mogelijk.
Ruim 70% van de Nederlandse ondernemingen bestaat uit familiebedrijven. En bij een groot deel van deze bedrijven zal de komende jaren sprake zijn van opvolging en overdracht van de onderneming, veelal aan de volgende generatie.
Bij de overdracht van een onderneming komt het vraagstuk van de waardering van de onderneming aan de orde. Gebruikelijk is tegenwoordig bij het waarderen van een onderneming om uit te gaan van de DCF-methode, waarbij DCF staat voor ‘Discounted Cash Flow’. Vrij vertaald komt het er op neer dat een inschatting wordt gemaakt van de toekomstige vrije kasstromen, die contant gemaakt worden naar het moment van overdracht.
Als er sprake is van de overdracht van een onderneming binnen de familiesfeer, kijkt de belastingdienst met argusogen toe of er wel een juiste waarde aan de onderneming wordt toegekend. Immers: als er sprake is van een te lage waardering, dan zou er mogelijk sprake zijn van een schenking, waarbij de fiscus schenkingsrecht mis zou lopen. Op zich logisch en er is bij een recht-toe-rechtaan overdracht dan ook weinig aan de hand. Op basis van redelijke inschattingen ten aanzien van de inputgegevens voor de DCF-methode is over het algemeen wel tot een vergelijk te komen.
Anders wordt het echter, als er sprake is van een geleidelijke overdracht. We bespreken hieronder een tweetal situaties, waarbij het naar onze mening fout gaat bij de waardering, als we de standpunten van de belastingdienst volgen.
De eerste casus is die waarbij de overnemer over onvoldoende eigen middelen beschikt (en ook onvoldoende financieringsmogelijkheden heeft) om de overdracht van de aandelen (we gaan uit van een onderneming in de bv-vorm) ineens te betalen.
Normaal gesproken zou er met eigen middelen, aangevuld met een externe financiering, ineens een bedrag aan de overdrager overgemaakt kunnen worden, zodat men vanaf het moment van overdracht volledig ‘los’ van elkaar is.
In dit geval echter kan niet de (volledige) koopsom ineens op tafel komen. De verkoper stelt zich vervolgens op het standpunt dat hij, als hij nog niet de (volledige) koopsom kan ontvangen, de nodige zeggenschap binnen de over te dragen onderneming wil houden: hij houdt dan ook een deel van de aandelen voorlopig nog in zijn bezit. Vaak wordt in deze constructie gekozen voor afgesplitste aandelen, waarop een vaste dividenduitkering gaat plaatsvinden (meestal via cumulatief preferente aandelen; het voert in dit stadium te ver om dit gedetailleerd uit te werken).
En nu komt het: de fiscus stelt in dit geval dat de overdragende partij extra risico loopt (volgens de stelling: hij loopt nog ondernemersrisico binnen de over te dragen onderneming), terwijl het aanhouden van een deel van de aandelen juist bedoeld is om meer grip te houden (dus om minder risico te lopen). De overdrager zou immers ook de koopsom kunnen financieren zonder aandelen aan te houden en dan zou hij die verstrekte lening tegen een lage rente kunnen verstrekken. De fiscus stelt zich hier dus op het standpunt dat de overnemende partij een hogere prijs (lees: een hogere vergoeding voor het kapitaal dat in de vorm van afgesplitste aandelen nog achterblijft) op tafel dient te brengen dan het geval zou zijn geweest bij een overname van alle aandelen, waarbij de koopsom schuldig wordt gebleven. En dat alleen maar omdat de overdrager een steviger positie wenst. Zelfs in deze tijden van extreem lage (soms zelfs negatieve) rentes denkt de fiscus hierbij aan vergoedingen die de 10% op jaarbasis ver voorbij gaan. De fiscus stelt zich op het standpunt dat de overdragende partij een extra beloning dient te ontvangen vanwege de ‘hulp’ die hij aan de overnemer biedt en gaat volledig voorbij aan het feit dat de overdragende partij maar al te graag bereid is om deze ‘hulp’ te bieden: hij wil immers van zijn onderneming af!
Het tweede probleem doet zich voor (en dat kan zich ook in de voorgaande casus gaan afspelen na verloop van tijd) indien er sprake is van geleidelijke aandelenverkoop op opeenvolgende momenten. De belastingdienst stelt zich op het standpunt dat er op elk moment van overdracht een waardering van de onderneming moet worden gemaakt.
Dus als er bij aanvang van de overdrachtstransactie een waarde van 100 wordt berekend (en akkoord bevonden door de belastingdienst) mag er een deel van de aandelen tegen die waarde worden overgedragen. Stel dat besloten wordt om op dat moment 50% van de aandelen over te dragen en dat de overdrager en de overnemer nog een paar jaren gezamenlijk de onderneming runnen. Dit zou op verzoek van de overdrager kunnen zijn, omdat hij er nog niet aan toe is om zijn onderneming volledig van de hand te doen. Vervolgens wordt na een paar jaar besloten om de resterende 50% over te dragen. De belastingdienst wil dan op dat moment een nieuwe waardebepaling van de onderneming, om de tweede overdracht aan te toetsen. Indien (mede door de inzet van de kennis en kunde, etc. van de overnemer!) in de tussentijd de waarde van de onderneming is toegenomen tot 110, dan dient de overnemer voor de tweede pluk aandelen 55 te betalen. Op deze manier moet hij zijn eigen goodwill als het ware betalen!
Teneinde de toekomstige overdracht van ondernemingen niet te frustreren pleiten wij ervoor om in dit soort gevallen als belastingdienst meer te luisteren naar de standpunten van partijen en de ongerijmdheid van beide paradoxen meer te neutraliseren.
Afgelopen donderdagavond hebben wij voor de 4e keer deelgenomen aan het jaarlijks terugkerende beachsoccertoernooi van DSV ’61 voor sponsoren
Omdat vorig jaar beslag werd gelegd op de 1e plaats, begonnen wij het toernooi als titelverdediger. En dat schept toch bepaalde verwachtingen.
Dit jaar in een andere samenstelling, aangezien onze nieuwe collega’s Rutger en Kevin ook bekend zijn met het prachtige voetbalspel. Waar in het verleden nog extra spelers van buitenaf moesten worden geregeld, konden nu alle posities in het veld door collega’s worden ingevuld. Uiteraard werd het doel weer ingenomen door Djon, de zoon van Gert. Laatstgenoemde nam zijn vertrouwde positie in de verdediging weer in en verder was het de bedoeling dat Remco en Dennis voorin weer potten gingen breken. Rutger en Kevin namen het middenveld en de verdediging voor hun rekening.
Nadat de tenen zorgvuldig waren ingetaped werd begonnen aan de eerste wedstrijd van 9 minuten. Tijd om warm te worden was er niet. Na een slecht uitgevoerde aftrap van Dennis richting Remco was het na enkele seconden al raak voor de tegenstander. Hierna ging het beter en de wedstrijd ging gelijk op. Uiteindelijk trokken we toch aan het langste eind en werd de wedstrijd met 3-2 gewonnen. Ondanks enthousiaste aanmoedigingen van supporters Brand, Wilma, Paulien en Marjolein gingen wedstrijd twee en drie helaas verloren. Helaas is de VAR nog niet ingevoerd bij het beachsoccer en dan kunnen beslissingen wel eens in je nadeel uitvallen.
De scherpte en soms ook een klein beetje geluk ontbraken dit jaar. De poule-fase werd wel positief afgesloten met een ruime overwinning, maar uitschakeling was helaas een feit. Uiteindelijk zijn wij als 7e geëindigd van de in totaal elf deelnemende teams. En dan voel je de pijntjes van de soms zeer felle duels in de zandbak toch net iets beter. Maar niet getreurd. Er is weer ruimte voor verbetering.
Kevin stelde dan ook voor om volgend jaar een aantal oefensessies op de zandverstuiving te plannen. Hier werd in eerste instantie nog niet heel positief op gereageerd, maar dat is begrijpelijk als je zojuist de cup met de grote oren hebt moeten inleveren.
We sloten de avond gezellig af met een drankje. Verder bedanken wij de organisatie van DSV’61 weer voor een prima georganiseerd toernooi. Volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen!

In 1976 bracht Elton John het liedje ‘Sorry Seems To Be The Hardest Word’ uit en in 1982 werd dat nagevolgd door Chicago met ‘Hard To Say I’m Sorry’.
Als je beide nummers goed beluistert, kun je als het ware de pijn en de strijd voelen, waarmee de schrijvers van de songs proberen weer te geven wat het zeggen van het woord ‘sorry’ naar hun mening wil zeggen. Het klinkt hier en daar bijna wanhopig, omdat de auteur zich terdege realiseert dat het zeggen van ‘sorry’ geen vrijblijvendheid is. Het geeft aan dat er een enorme compassie is met de partij waar hij ‘sorry’ tegen zegt. Er is die ander iets aangedaan waar hij (oprecht!) heel erg spijt van heeft: Er is iemand anders ernstig tekort gedaan. En dat door mijn schuld! Het is mijn schuld dat die ander nu een vervelende periode door moet maken en dat neem ik mijzelf enorm kwalijk!
Het is erg moeilijk (‘it’s hard’) om verder te leven met dat gegeven. Het kost enorm veel moeite om ‘sorry’ te zeggen, want dan komt alle pijn en frustratie ten aanzien van de door mij aangerichte schade naar boven en wordt mijn wanhoop zichtbaar, omdat de schade niet of nauwelijks nog te herstellen is.
Dat was zo’n ruim vijfendertig tot veertig jaar geleden…
Heden ten dag is ‘sorry’ omarmd als een gemakkelijk excuus (‘what’s in a word…) om maar te doen wat men wil, zo lijkt het althans in veel gevallen.
In de criminaliteit (met name bij de rechtsgang) is het zeer gebruikelijk om een spijtbetuiging op papier te zetten richting de slachtoffers (‘volgens mijn advocaat scheelt dat al gauw 25% van de straf!’) Maar of hier nou echt spijt wordt betuigd?
En in de politiek is het helemaal een prachtig woord geworden: als je achteraf maar ‘sorry’ zegt, kun je overal mee wegkomen! Laten we allemaal hardop ‘sorry’ zeggen tegen Groningen, dan houden ze hun mond waarschijnlijk wel weer een poosje. Sorry dat ik die woorden over Joden heb gebruikt; het was niet mijn bedoeling dat er zo’n heisa over gemaakt zou worden (en dat ik daardoor in een verkeerd daglicht geplaatst zou worden)! Sorry voor al die blunders bij het UWV; wij willen graag op onze (directie)plekken blijven zitten, dus zullen we nu zeggen dat we er spijt van hebben, hoewel we feitelijk helemaal niets oplossen en gewoon doorgaan zoals we gewend waren.
En zo is een heel kostbaar woord binnen een halve eeuw gedevalueerd naar een goedkoop excuuswoord, dat te pas en te onpas gebruikt wordt om onder verantwoordelijkheden uit te komen.
Zoals dat kleine jochie van amper drie jaar, dat (nadat hij zij zusje geslagen had) voor straf op de onderste trede van de trap moest blijven zitten: “Sorry zeggen?”.
Afgelopen vrijdag 11 januari 2019 heeft Brand Timmer afscheid genomen van zijn kantoor onder grote belangstelling van relaties, collega’s, vrienden en familie.
Na een zorgvuldige voorbereiding gingen vanaf 14.00 uur de deuren open voor een ieder die hem de hand wilde drukken en bedanken voor de vaak jarenlange samenwerking als accountant en adviseur. Reeds een dag eerder was Slagerij Van Guilik begonnen met de opbouw van de diverse tafels en een bar om alle genodigden te voorzien van een hapje en een drankje. Bij binnenkomst werden de gasten ontvangen door Brand en zijn zoon Remco, die vanaf begin dit jaar het bedrijf volledig heeft overgenomen.
We kijken terug op een zeer geslaagd afscheid met een grote opkomst. Het was continue een komen en gaan van genodigden, wat zorgde voor een gezellige en goede sfeer. Mede doordat de catering het prima voor elkaar had was er voldoende voor iedereen en werd er heel wat gelachen en besproken tussen ondernemers en overige genodigden.
Na de receptie werd de dag, met familie, personeel en vrienden, afgesloten met een uitstekend verzorgd buffet door Kees van de Brake bij dorpshuis ‘De Deel’. Hier werd door Mieke, de vrouw van Brand, nog eens benadrukt dat haar man erg ‘trots’ mag zijn op het kantoor wat hij in de loop der jaren heeft neergezet en hoe hij daarnaast is omgegaan met zijn gezin, het personeel en de klanten van het kantoor. Veel verdiende lovende woorden!
En nu breekt er een hele andere periode aan in het leven van Brand, waarbij hij mag gaan genieten van de welverdiende rust na een druk werkzaam leven. Refererend aan een eerder bericht zal de dagelijkse leiding nu geheel in handen zijn van zijn zoon Remco. Het zal ook voor hem en het personeel even wennen zijn aan de nieuwe situatie, maar iedereen heeft er zeer veel vertrouwen in dat het kantoor zal blijven doorgaan met het leveren van goede financiële en fiscale adviezen richting de ondernemer en particulieren.
We wensen via deze weg Brand en Mieke nog veel onbezorgde, gezegende en goede jaren toe!





Op 2 januari 2019 was het zover. Na een vijftal jaren samen met zijn vader het kantoor te hebben geleid, heeft Remco Timmer het stokje nu volledig overgenomen. Hiervoor zijn onder toeziend oog van notaris Pieltjes de benodigde handtekeningen gezet.

Op 1 januari 1994 is Brand Timmer gestart onder de naam ‘Administratiekantoor Timmer’ en vanaf 8 mei 2002 is het bedrijf voortgezet onder de naam ‘Accountantskantoor Timmer’, vanwege het behalen van het AA-diploma. Na 25 jaren neemt Brand Timmer nu afscheid. Werkgever en personeel hebben op 28 december van het voorgaande jaar stilgestaan bij deze bijzondere gebeurtenis. Onder het genot van een hapje en drankje werd naast mooie dankwoorden voor Brand ook het volle vertrouwen uitgesproken richting Remco. Intern een ingrijpende wijziging, maar de overtuiging is er dat onder leiding van Remco de dienstverlening op eenzelfde niveau zal worden gecontinueerd. Reken maar!
Onder de vers aangebrachte letters van de bedrijfsnaam op de vernieuwde voorgevel werd de hand gedrukt op de volledige overname. Een bijzonder moment voor de familie Timmer!
Zoals bij u bekend zal deze bijzondere gebeurtenis nog verder gestalte krijgen tijdens de afscheidsreceptie van Brand Timmer op vrijdag 11 januari aanstaande.

Accountantskantoor Timmer B.V. te Doornspijk kan weer jaren vooruit. De zesjaarlijkse toetsing door het overkoepelend orgaan van accountantskantoren heeft in een positief oordeel over Accountantskantoor Timmer B.V. geresulteerd.
In de accountantsbranche is het gebruikelijk om eens in de zes jaar een toetsing uit te voeren om vast te stellen of een kantoor nog aan de geldende wet- en regelgeving voldoet. Zo’n toetsing wordt vanuit het overkoepelend orgaan, de NBA, geregeld. De NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) heeft daartoe een speciale afdeling: Raad voor Toezicht, die belast is met de periodieke toetsingen.
Afgelopen zomer is ons kantoor bezocht door twee toetsers, die in opdracht van de Raad voor Toezicht ons kantoor aan een toetsing hebben onderworpen. Naast de algemene toetsing op het gebied van de werking van het kwaliteitssysteem binnen het kantoor werd ook een aantal cliëntendossiers in de toetsing betrokken.
Aan het eind van de toetsing was de mening van de toetsers dat de werkzaamheden en de dossieropbouw van het kantoor van voldoende niveau was en zij hebben dan ook aan de Raad voor Toezicht het advies voorgelegd om ons kantoor te belonen met een A-score (hetgeen betekent dat de toetsing met goed gevolg is afgenomen).
En de Raad voor Toezicht heeft dit advies instemmend gevolgd, hetgeen blijkt uit onderstaand gedeelte uit hun brief:
DE BESLISSING:
De RAAD VOOR TOEZICHT stelt vast dat het interne stelsel van kwaliteitsbeheersing van accountantspraktijk Accountantskantoor Timmer B.V. te Doornspijk in opzet en werking voldoet aan het bepaalde bij of krachtens de Wet op het accountantsberoep.
U kunt de komende jaren dus weer met een gerust hart uw financiële en fiscale zaken aan ons toevertrouwen.

In de laatste editie van het NOVAK-blad ‘Accountantsmagazine’ heeft Accountantskantoor Timmer B.V. in een lezenswaardig artikel nadere aandacht gekregen.
Met name ten aanzien van het ‘betekenisvol ondernemen’ is er door de redactie van het blad het nodige opgemerkt. Verder is er in het artikel geschreven over de komende wisseling van de wacht, de manier waarop het kantoor met haar klanten omgaat en het Horizontaal Toezicht. Tenslotte wordt in het artikel vermeld dat het kantoor afgelopen zomer met succes de periodieke toetsing van de Raad voor Toezicht heeft doorstaan. Als u het gehele artikel wilt lezen, dan kunt u gebruik maken van deze link: https://bit.ly/2OBbI2l.

Spaargeld brengt bij de bank nauwelijks nog iets op. En omdat u er wel belasting over moet betalen, wordt het saldo op uw spaarrekening steeds ietsje lager. Is daar nou niets aan te doen?
De laatste jaren zijn de spaarrentes tot bijna nihil gedaald. Als u al 0,1% rente ontvangt, dan is dat in de huidige tijd al een behoorlijk hoog tarief.
Maar bij de aangifte voor de inkomstenbelasting moet u over het spaargeld (dat boven de vrijstelling uit komt) wel belasting betalen. En het tarief van die belasting varieert van 0,6% tot 1,61% (afhankelijk van de hoogte van het saldo), zodat u per saldo elk jaar behoorlijk inlevert.
Als u uw spaargeld in een B.V. (besloten vennootschap) onderbrengt, dan gelden er andere belastingwetten, met als gevolg dat u op uw spaargeld niet meer inteert als gevolg van het verschil tussen de te ontvangen rentevergoeding en de te betalen belasting.
Omdat de B.V. onder de vennootschapsbelasting valt, dient er in dat geval 20% (tarief 2018) van de daadwerkelijk ontvangen rentevergoeding te worden betaald, zodat er per saldo nog iets (ook al is het maar weinig) van de rentevergoeding over blijft.
Een rekenvoorbeeld.
Stel dat er sprake is van een positief spaarsaldo van € 300.000. Hiervan is € 30.000 (samen met een fiscaal partner € 60.000) vrijgesteld. Uitgaande van een echtpaar is er derhalve € 240.000 belast. Afhankelijk van het feit of er nog meer vermogen is (bijvoorbeeld een vakantiehuisje of een andere belegging) dient er over het belaste vermogen een belastingtarief te worden berekend, variërend tussen 0,60% en 1,61%. Voor dit rekenvoorbeeld gaan wij er van uit, dat er buiten het spaargeld verder geen vermogen is. Over de eerste € 70.800 dient 0,60% belasting te worden afgedragen en over de rest (€ 169.200) 1,30%. De totale belastingheffing komt dan uit op € 2.624. En dat terwijl u van de bank slechts 0,1% rente over € 300.000 heeft ontvangen, oftewel € 300. Elk jaar kost dit in dit voorbeeld dus ruim € 2.300.
Als het geld formeel niet meer uw eigendom is, maar toebehoort aan uw B.V., dan geldt een simpele belastingwet. Slechts de daadwerkelijk ontvangen rente ad € 300 wordt belast tegen 20%, zodat er per saldo in dit voorbeeld € 240 in de B.V. over blijft (bij overboeking naar privé dient vervolgens nog 25% afgedragen te worden, zodat er uiteindelijk € 180 over blijft).
Echter zijn er ook enkele nadelen:
1. er moet een B.V. worden opgericht, hetgeen éénmalig aan notariskosten tussen € 500 en € 1.000 kost;
2. elk jaar moeten de cijfers van de B.V. worden samengesteld en bij de Kamer van Koophandel worden gedeponeerd, hetgeen jaarlijks aan accountantskosten tussen € 500 en € 800 kost;
3. elk jaar moet een aangifte voor de vennootschapsbelasting worden gemaakt en ingediend, hetgeen jaarlijks aan accountantskosten tussen € 75 en € 125 kost;
4. als u het geld weer naar privé wilt overboeken, dient er opnieuw éénmalig aan notariskosten tussen € 500 en € 1.000 te worden betaald.
Al met al kan het u in het getoonde voorbeeld (na het eerste jaar) al gauw zo’n € 1.500 per jaar schelen. En hoe meer vermogen, hoe groter het voordeel. Uiteraard dient elk geval persoonlijk te worden beoordeeld om te zien of er sprake kan zijn van voldoende voordeel.
Heel globaal kan worden gesteld dat er minimaal sprake moet zijn van een vermogen van € 200.000 dat vrij beschikbaar is en dat het met dat vermogen behaalde rendement lager moet zijn dan 3%.
Om te kijken of het in uw situatie voordelig is om de voorgestelde route te volgen kunt u een afspraak met ons maken. Wij zullen dan samen met u de mogelijkheden doorrekenen.
Afgelopen donderdag 12 juli was het weer zover. De hakken werden weer stevig in het zand gezet voor een avondje beachsoccer.
Team Timmer, bestaande uit Remco Timmer, Gert Berghorst, Djon Berghorst, Arjan Goudriaan, Wijnand de Waard en Dennis van Boven, wist in eerdere edities al een goed resultaat te behalen met een halve finale en zelfs een keer een finale. Maar de cup met de grote oren ontbrak tot op heden in de prijzenkast. Verbeten en voorzien van enkele meters tape, want de voeten en tenen willen bij de beoefening van deze sport nog wel eens wat schade oplopen, trokken de blauw-zwarte zandhazen ten strijde. In de poulefase werden de tegenstanders Houthandel Stange, Klaver4Reclame, Zandhandel Huenestein en Jan Bakker Fourage 2 verslagen met klinkende cijfers. Met name goalgetter Remco Timmer (in totaal 17 doelpunten!) was er steeds als de kippen bij om af te ronden en achterin was de verdediging bijna niet te kloppen. De tactiek ‘aangooien met boogbal, controleren, klaarleggen en afronden’ bleek weer perfect te werken. Na een korte pauze was het tijd voor de halve finale. Het Team Jan Bakker Fourage 1 moest hierin bestreden worden. Het was een taaie wedstrijd, maar na het fluitsignaal stond er een ruime overwinning op het scorebord: 8-4. En toen de finale. Met 3-0 werd wederom van Team Klaver4Reclame gewonnen en de hoofdprijs was een feit! Het was weer erg leuk om te doen en volgend jaar gaan we zeker voor herhaling van deze prestatie.






Op vrijdag 9 maart 2018 was het dan eindelijk zover. Een gezellige middag- en avondprogramma voor het personeel en directie.
Rondom kerst vorig jaar werd het idee geopperd om dit als blijk van waardering aan Brand, Mieke, Remco en Hester Timmer te geven. Na maanden van gissen werd duidelijk waar de activiteit plaats ging vinden. Via de kantoor-app gaf Theresa het adres ‘Verlengde Haerderweg 5’ door en het kon bijna niet missen: outdoor lasergamen bij ‘t Campvelt! U begrijpt dat de altijd zittende kantoorlieden even aan het idee moesten wennen. Gelukkig had iedereen oude schoenen en kleding mee die tegen een stootje kon, want de vonken (laserstralen) vlogen er vanaf. Na een korte, maar heldere uitleg van de dienstdoende majoor Damian terplekke, trok het kantoor ten strijde in een uitputtende en angstaanjagende battle om de eeuwige roem. Er klonk gegil en gekrijs uit alle hoeken van het speelveld en gelukkig ook een hoop gelach. Sommigen hielden zich op in de loopgraven en een ander koos voor een plekje hogerop in de wachttoren. Vier keer werd er een kwartier gestreden voor de punten en kon men vervolgens tijdens de time-out in het basiskamp op de apparatuur aflezen hoeveel keer er raak geschoten was en hoeveel keer men zelf was getroffen. Het was erg spannend en steeds was er een wisseling van de wacht voor wat betreft de winnaar. Deze werd beloond met een betere lasergun met meer mogelijkheden. Wat werd er fanatiek werd gestreden. Wat zo’n camouflagepak al niet met je doet…..
Uiteindelijk werd Remco algeheel winnaar. Proficiat! Ondergetekende werd de grote verliezer, vanwege 99 voltreffers. Volgens de majoor moest je erg je best doen dit voor elkaar te krijgen, maar na slechts 13 minuten kwam de lasergun zelf met de mededeling: you’re out!...
Na deze intensieve activiteit had iedereen toch best wel trek gekregen. Willem was al om half één van kantoor vertrokken om samen met Theresa een diner voor te bereiden in huize Van Duuren. Heerlijke salades en gerechten stonden klaar, zodat de hongerige militairen de trek konden stillen. Iedereen had wat te drinken meegenomen, dus ook daar ontbrak het niet aan. Tussentijds was er nog tijd voor een bingoronde, want wij kunnen natuurlijk niet helemaal zonder cijfers…reken maar…
Op de hoofdprijs werd beslag gelegd door Marjolein. Gerrit Veleke en Theresa hadden ook nog twee heerlijke desserts gemaakt die we ons ook nog goed lieten smaken. Moe en voldaan vertrok iedereen vervolgens weer naar huis.
Al met al een zeer geslaagde middag en avond die we niet snel zullen vergeten!
Dennis van Boven








Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Stichting Veluwse Wens Ambulance maakte Brand Timmer van het gelijknamige accountantskantoor uit Doornspijk bekend wat hun spaaractie voor de stichting had opgeleverd.
In het kader van Betekenis Vol Ondernemen heeft het kantoor het afgelopen jaar een actie gehouden voor de stichting. Betekenis Vol Ondernemen gaat een stapje verder dan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: Kantoor Timmer wil graag van betekenis zijn voor de maatschappij om haar heen. Voor elke ingediende belastingaangifte werd een euro in de pot gestopt in de verwachting dat er zo een paar duizend euro voor de SVWA bij elkaar gespaard zou worden. Door middel van het tevoorschijn halen van een cheque onthulde de voorzitter van de stichting, Joey van der Weijden, het gespaarde bedrag: € 5.137, hetgeen met gejuich werd ontvangen!
Het spreekt voor zich dat de Stichting Veluwse Wens Ambulance erg blij is met deze donatie.

Op verjaardagen en de vrijdagmiddagborrel wordt nogal eens de opmerking gemaakt dat het volgens de boekhouder of de fiscalist weer hoog tijd is om te investeren.
Vaak wordt dan bedoeld dat de betreffende inventaris inmiddels is afgeschreven en derhalve geen fiscale aftrekpost meer oplevert, waar dan gelijk maar de conclusie aan wordt verbonden om te kiezen voor vervanging.
Maar is het dan wel verstandig om te kiezen voor vervanging? Dat ligt er maar net aan.
Uiteraard is een zakelijke investering aftrekbaar voor de belasting. Hoewel de totale aanschafwaarde in beginsel moet worden uitgesmeerd over een vijftal jaren, kan het totale investeringsbedrag normaal gesproken via deze afschrijvingsperiode in aftrek worden gebracht. Bovendien kan, afhankelijk van de hoogte van de investering, in veel gevallen kleinschaligheidsinvesteringsaftrek worden toegepast, waardoor in het jaar van investeren een extra belastingaftrek kan worden genoten. In bepaalde gevallen kan deze aftrek worden verhoogd door middel van energie- dan wel milieu-investeringsaftrek.
Dat is natuurlijk allemaal heel aardig en mooi meegenomen, maar er blijft altijd een deel van het te investeren bedrag over dat de ondernemer zelf moet betalen en dus volledig voor zijn of haar eigen rekening komt.
Dus als er zo maar geïnvesteerd gaat worden omdat ‘de boekhouder of fiscalist zegt dat iets inmiddels is afgeschreven’, terwijl het betreffende ‘iets’ nog volwaardig binnen de onderneming functioneert, dan is het in mijn ogen zonde van het (eigen) geld dat daarmee gemoeid is. Ik zou het liever enigszins willen omdraaien: als er geïnvesteerd moet worden in iets dat het functioneren van de onderneming in positieve zin beïnvloedt (of het functioneren van de ondernemer vergemakkelijkt), dan kan de belastingdienst daarbij een behoorlijk handje helpen. Hierdoor kan een investering wellicht eerder nuttig zijn dan wanneer geen rekening zou worden gehouden met de belastingvoordelen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp en de voorwaarden voor het toepassen van de verschillende investeringsaftrekken, neem dan contact op met ons kantoor. En dat kan uiteraard ook voor andere onderwerpen die op ons vakgebied liggen.
Wij helpen u graag om de juiste keuzes te maken voor uw onderneming!
Reken maar dat de stap nemen naar het ondernemerschap geen eenvoudige is. Het laten vallen van de relatieve veiligheid van een loondienstbetrekking en kiezen voor een toch meer onzekere toekomst als ondernemer is voor veel mensen een hele lastige beslissing.
Maar toch kan het zo zijn dat het zelfstandig uitvoeren van het vak een behoorlijke aantrekkingskracht heeft.
Om de keuze op reële gronden te kunnen maken, dient aan het volgende aandacht te worden geschonken.
Een (startende) ondernemer dient met een aantal zaken rekening te houden welke voorheen door zijn of haar werkgever werd geregeld. Zo houdt een werkgever op het salaris van de werknemer loonheffing en premie zorgverzekeringswet in en draagt deze af aan de belastingdienst. Een ondernemer dient zelf inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet te betalen over de door hem of haar gerealiseerde winst uit onderneming. De belastingdienst zal hiervoor aanslagen opleggen. Om dit op de juiste manier te kunnen doen, verlangt de belastingdienst dat een ondernemer een correcte administratie bijhoudt waaruit de benodigde gegevens kunnen worden gehaald.
Verder betaalt de werkgever voor de werknemer een premie WW en een premie WIA/WGA aan de daartoe geëigende instantie(s), heeft hij veelal het risico van de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid van de werknemer verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij en draagt hij namens de werknemer een pensioenpremie af aan een (pensioen)verzekeraar. De (startende) ondernemer dient zelf een weloverwogen keuze te maken welke risico’s, die voorheen door de werkgever automatisch werden geregeld, hij of zij wel of niet wil afdekken bij een verzekeraar.
Het is voor een potentiële ondernemer belangrijk om vooraf de ins-en-outs goed door te spreken. U kunt hiertoe uiteraard contact met ons opnemen waarna wij in een vrijblijvend en voor u kosteloos (starters-)gesprek de gehele gang van zaken met u doornemen. Tijdens dit gesprek zullen alle voor de startende ondernemer belangrijke zaken de revue passeren.
Als een ondernemer voor zichzelf gaat beginnen dan is dat vaak vol enthousiasme ten aanzien van het vak dat hij of zij uitoefent. Het begint met een idee en vervolgens worden er klanten of afnemers gezocht en begint de zaak te draaien.
Maar dan begint vaak ook de ellende: er moet een administratie worden bijgehouden! Ai, dat is veel minder leuk dan je met je vak bezighouden.
Uiteraard zijn er (boekhoud)bedrijven en (accountants)kantoren die hierbij behulpzaam kunnen zijn, maar de basis zal toch echt door de ondernemer zelf gedaan moeten worden: hij of zij zal de bonnetjes moeten bewaren en (periodiek) aan het kantoor moeten aanleveren. Bovendien kosten die kantoren natuurlijk geld.
Zou het niet veel gemakkelijker zijn om elk bonnetje en elke factuur rechtstreeks ergens te kunnen neerleggen, zodat er geen omkijken meer naar is?
Gelukkig is dat nu mogelijk!
Inmiddels is de techniek zo ver gevorderd dat de administratie feitelijk volledig digitaal gevoerd kan worden. En ook nog tegen een betaalbaar tarief. Voor enkele tientjes in de maand is een on-line boekhoudpakket te gebruiken, waarbij voor een paar dubbeltjes per document de volledige administratie digitaal kan worden ingelezen. Even een fotootje maken van het betreffende bonnetje en mailen naar een speciaal adres en zie daar: het wordt volledig in de administratie doorgeboekt. Het boekhoudpakket kan vervolgens ook nog worden gekoppeld aan de bank, zodat ook de betalingen automatisch in de boekhouding worden verwerkt.
En zo is een heel vervelend karwei eigenlijk veranderd in een klein klusje, waarbij wellicht nog interessante extra informatie uit de administratie kan worden gehaald. De administratie is op deze manier namelijk altijd actueel en geeft inzicht in de meest recente stand van zaken.
Voor meer informatie over deze en andere onderwerpen op ons vakgebied kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met ons kantoor.
De koffie staat voor u klaar!
Vorige maand was er bij Accountantskantoor Timmer in Doornspijk een presentatie van het MKB- en ZZP-voorzieningenfonds.
Tijdens deze presentatie werd een basisoplossing aangeboden voor MKB- en ZZP-ondernemers, die problemen hebben met het sluiten van een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Door als kleinere groep een vereniging op te richten en samen onderling afspraken te maken kan op een sympathieke manier een soort van basisverzekering worden gerealiseerd.
Na een aantal weken werd duidelijk dat er veel animo is voor deze oplossing. Genoeg om over te gaan tot het oprichten van een vereniging. Op maandagavond 23 oktober jl. is door het Voorzieningenfonds bij ons kantoor een vereniging opgericht en is het bestuur gekozen. In eerste instantie bestaat de vereniging uit 27 deelnemers.
Een vereniging kan maximaal uit 45 leden bestaan, dus er is nog ruimte binnen deze vereniging om aan te sluiten. Het Voorzieningenfonds neemt de begeleiding van deze vereniging nu geheel over, maar via ons kunt u zich wel aanmelden. Indien uw interesse is gewekt naar aanleiding van dit bericht, neem dan gerust contact op met ons kantoor.



Op maandagavond 25 september jl. is er bij Accountantskantoor Timmer in Doornspijk een presentatie geweest van het MKB- en ZZP-voorzieningenfonds.
Tijdens deze presentatie werd een basisoplossing aangeboden voor MKB- en ZZP-ondernemers, die problemen hebben met het sluiten van een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Vaak is een dergelijke verzekering (te) duur of worden bij een dergelijke verzekering mogelijke kwalen uitgesloten van dekking. Door als kleinere groep een vereniging op te richten en samen onderling afspraken te maken kan op een sympathieke manier een soort van basisverzekering worden gerealiseerd.
De avond was voor genodigden en veel cliënten van kantoor (soms met introducé) hebben gebruik gemaakt van de uitnodiging en hebben de presentatie bijgewoond.
De algemene indruk na afloop was dat er een helder en duidelijk verhaal was verteld, waar menig ondernemer zijn of haar voordeel mee kan doen.
Indien meer informatie wordt gewenst, dan kan men altijd even contact opnemen met ons kantoor.
Voor een heleboel zelfstandige ondernemers is het lastig om zich op een adequate en betaalbare manier te verzekeren van inkomen tijdens ziekte of arbeidsongeschiktheid. En of het nou gaat om zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) of zelfstandigen met personeel (MKB-ondernemers), vaak wordt er bij de reguliere AOV tegen een aantal problemen aangelopen.
De maandelijks te betalen premie wordt vaak als erg hoog ervaren, hetgeen vaak veroorzaakt wordt door het relatief hoge risico dat men in bepaalde beroepsgroepen loopt. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat verzuim als gevolg van een bepaalde kwetsuur van verzekering wordt uitgesloten. Als uit de medische historie van iemand bijvoorbeeld blijkt dat hij vroeger (tijdens een voetbalwedstrijd) ernstig aan zijn knie geblesseerd is geraakt dan kan er in de polis worden opgenomen dat ‘arbeidsongeschiktheid als gevolg van de knie’ is uitgesloten van een uitkering. Dat betekent dat er in dat geval dus geen uitkering volgt!
Om dit soort problemen het hoofd te bieden is in de markt het fenomeen ‘broodfonds’ ontstaan. Kort gezegd komt dit er op neer dat een aantal ondernemers (die elkaar op één of andere manier kennen) gezamenlijk een vereniging oprichten, waarbij de afspraak wordt gemaakt om elke maand per persoon ‘iets in de pot’ te doen, hetwelk gebruikt kan worden voor een uitkering, als iemand vanuit de groep arbeidsongeschikt wordt. Eigenlijk zijn we hier weer helemaal terug bij de basis van verzekeren: samen sparen voor als één van ons iets overkomt.
De kracht van dit soort fondsen zit met name in het terugkeren naar de menselijke maat. De verzekerde is niet meer afhankelijk van de almachtige verzekeringsmaatschappij, maar kan vertrouwen op de afspraken die hij samen met zijn collega’s heeft gemaakt.
Afhankelijk van de wensen kunnen er per vereniging natuurlijk specifieke afspraken worden gemaakt. Omdat het in het kader van deze column te ver voert om hier dieper op in te gaan hebben wij op maandag 25 september a.s. een gratis bijeenkomst gepland, waar wij verder op dit onderwerp zullen ingaan. Indien u interesse heeft, kunt u zich door middel van een kort berichtje (via telefoon, email of de reguliere post) opgeven. Wij zien uit naar uw komst!
De gemeenteraad van Elburg heeft besloten om het kindpakket uit te breiden. Het doel is dat elk kind kan sporten, een dagje weg kan, schoolspullen of een jas kan aanschaffen of bijvoorbeeld muziekles kan nemen.
Ook mensen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen gebruikmaken van het kindpakket. Het bedrag van het kindpakket is afhankelijk van het inkomen. Bij een laag vermogen, een inkomen tussen de 120% en 130% van de bijstandsnorm en een aanvraag kindpakket voor 1 augustus 2017, komt u in aanmerking voor het gehele jaarbedrag. Komt uw aanvraag later binnen, dan wordt het bedrag naar rato toegekend voor de resterende maanden van het jaar.
|
Vergoeding kindpakket: € 500,00 per kind per jaar
|
Vergoeding kindpakket: € 250,00 per kind per jaar
|
Gehuwden/samenwonenden
|
Max. inkomen: € 1.606,61 *
|
Inkomen € 1.606,62 - € 1.740,49 *
|
Alleenstaande (ouder)
|
Max. inkomen: € 1.134,63 *
|
Inkomen € 1.119,64 - € 1.218,35 *
|
* Dit zijn de bedragen die per 1 juli 2017 van toepassing zijn. Voor mensen met een AOW-uitkering gelden andere inkomensgrenzen.
Heb u vragen of wilt u een aanvraag indienen voor het kindpakket, kijk dan op www.elburg.nl en zoek op kindpakket. U vindt daar alle informatie.
Doornspijker Accountantskantoor Timmer(t) aan de weg!
Doornspijk - Het pand van Accountantskantoor Timmer bv aan de Oude Kerkweg in Doornspijk heeft een nieuwe, frisse en zakelijke uitstraling gekregen. Volgens de eigenaren Brand Timmer en zijn zoon Remco Timmer werd de verbouwing mogelijk, omdat een medegebruiker verhuisde naar Elburg. Voor de negen medewerkers ontstond er meer ruimte.

Brand Timmer vertelt: "Ruim twintig jaar geleden ben ik gestart als kantoor voor het MKB. Dat is nog steeds onze corebusiness, maar langzamerhand vormde zich daar omheen een steeds grotere kring particulieren. Wij willen graag dicht bij onze klanten staan, waarvoor wij alle financiële en fiscale administraties verrichten. Hoewel we nog steeds heel veel papieren administraties verwerken, zien we wel dat de administratie steeds meer wordt geautomatiseerd. Daar zijn wij al heel ver mee. De digitale facturen, die een onderneming ontvangt, worden volledig automatisch in de boekhouding verwerkt. Dat geldt ook voor alle bankmutaties. In de ideale situatie, herkent dit intelligente systeem alle documenten en hoeft de ondernemer er niets meer mee te doen. Zo is er meer tijd om met de ondernemer te kijken naar de cijfers en hieruit conclusies te trekken. Hiermee kan een plan uitgezet worden voor de komende jaren. De advisering rondom de cijfers wordt steeds belangrijker en dat is met name waar ons kantoor sterk in is. Het gaat dus verder dan alleen de administratie. Wij zitten naast de ondernemer, die op de bestuurdersstoel zit en kijken en sturen als het ware mee. Waar wil de ondernemer heen en hoe staat het er over vijf of tien jaar voor? Daar geven wij advies over en dat wordt hoe langer hoe meer ons werk. Je bent dan meer met de ondernemer bezig dan met de onderneming. Ons kantoor is door de belastingdienst beoordeeld en goedgekeurd op de manier waarop wij de belastingaangiften samenstellen en wij zijn dan ook toegelaten tot Horizontaal Toezicht. De belastingdienst vertrouwt er dan op dat de aangifte goed is en vervolgens wordt de aangifte verwerkt, zoals het door ons is ingediend. De klant weet van te voren waaraan hij toe is. Dit is een zekerheid voor de klant en zorgt voor een hoop rust. In het verlengde van maatschappelijk verantwoord ondernemen willen wij als kantoor iets betekenen voor de wereld om ons heen: Betekenisvol Ondernemen. Dit jaar sparen wij voor de Stichting Veluwse Wens Ambulance. Voor iedere aangifte doneren wij een bedrag aan de stichting. Aan het eind van het jaar maken wij het bedrag bekend. Daarnaast krijgt iedere medewerker van ons kantoor een bedrag ter beschikking. Dit bedrag mag het personeelslid vrij schenken aan een zelfgekozen instelling."
bron: Huis aan Huis Elburg, dinsdag 27 juni 2017 (http://www.huisaanhuiselburg.nl/nieuws/algemeen/191015/doornspijker-accountantskantoor-timmer-t-aan-de-weg#)
Mogelijk heeft u een brief van de belastingdienst ontvangen met rechtsbovenaan de tekst ‘Mededeling beëindiging toezending elektronische kopieën’. Even een korte uitleg over deze brief.
In deze brief van de belastingdienst staat dat het verzenden van aanslagen/beschikkingen Inkomstenbelasting en/of Vermogensbelasting naar de belastingconsulent (ons kantoor in dit geval) wordt beëindigd.
Dat klopt wel, maar het betreft het oude systeem van Elektronische Kopie Aanslagen (EKA) dat eind dit jaar stopt. Met EKA kunnen wij aanslagen en dergelijke van 2012 en ouder inzien.
Echter gebruiken wij bij de belastingdienst al jaren een nieuw systeem Service Bericht Aanslag (SBA) dat gewoon blijft werken. Met SBA kunnen wij aanslagen en dergelijke inzien vanaf 2013 tot heden. Wij kunnen dus gewoon uw nieuwe aanslagen inzien. De brief van de belastingdienst gaat dus alleen maar over het oude systeem en heeft voor u dan ook verder geen invloed.
Jaarlijks krijgt u vervolgens een brief van de belastingdienst in verband met verlenging van onze machtiging om uw aanslagen en dergelijke te mogen ontvangen. Wanneer u niet reageert op die jaarlijkse brief, gaat u akkoord met onze machtiging. Indien u niet meer wenst dat wij uw gegevens van de belastingdienst digitaal ontvangen dan kunt altijd de machtiging intrekken (eventueel via ons kantoor).
Indien u nog vragen heeft, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.
Op vrijdag 31 maart was Erik Jan 25 jaar in dienst. We hebben dit samen met familie en collega’s mogen vieren bij ‘De Speulhoeve’ in Elburg.
Na een hartelijke ontvangst met koffie en gebak was er een heerlijk koud en warm buffet met een ruime keuze voor iedereen. Tussentijds genoot de jeugd van de vele mogelijkheden om te spelen in de grote speelhal. Ook de allerkleinsten hebben zich goed vermaakt. Tijdens het buffet werd nog eens benadrukt door Brand Timmer dat onze hard werkende collega zeer gewaardeerd wordt binnen het bedrijf. Een mooie humoristische weergave van de geschiedenis van Erik Jan binnen ons bedrijf. 25 jaar is een lange periode en daarin is vanzelfsprekend het nodige voorgevallen. Er werd gelachen en er waren uiteraard ook serieuze onderwerpen. Prachtig om te zien dat ook de ouders van Erik Jan en zijn vrouw Annet genoten van de leuke middag / avond.
We kunnen terugkijken op een geslaagd feest. Erik Jan nogmaals van harte proficiat en op naar de volgende 25!
Hierbij weer een update over de verbouwing van ons kantoor.
Inmiddels is, op wat kleine puntjes op de i na, de vernieuwing van de entree afgerond. De balie wordt weer door een medewerker bemand en ook het achterliggende kantoor is weer in gebruik genomen. Verder zijn de aannemer, schilder en installateur druk bezig om ook de realisatie van het appartement op de eerste verdieping af te ronden.




Afgelopen woensdag 15 maart 2017 hebben Brand en Remco Timmer in Zeewolde de beroepseed voor accountants afgelegd.
Deze eed is ingevoerd door de overkoepelende organisatie voor accountants om te benadrukken dat het beroep naar eer en geweten wordt uitgevoerd. De eed is één van de maatregelen die is gelanceerd naar aanleiding van een verbeterplan dat in september 2014 is gepresenteerd om het vertrouwen in de beroepsgroep te herstellen.
Onderstaand de tekst van de eed:
Ik ben mij ervan bewust dat ik als accountant dien te handelen in het algemeen belang.
Ik oefen mijn beroep uit met een professioneel-kritische instelling. In de uitoefening van mijn beroep als accountant laat ik mij leiden door fundamentele beginselen van integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid.
Ik houd mij aan de wetten en regelgeving die op mijn beroep van toepassing zijn.
Mijn professionaliteit brengt met zich mee dat ik geen handelingen verricht waarvan ik weet of behoor te weten dat die het accountantsberoep in diskrediet kunnen brengen.
Zo waarlijk helpe mij God almachtig.
Deze week is de nieuwe balie geplaatst waarin ons bedrijfslogo is verwerkt. De metamorfose van de entree begint nu echt vorm te krijgen!



"Reken maar dat Timmer je een vertrouwd gevoel geeft"
Zelf heb ik eigenlijk helemaal niets met cijfers en administratie. Ik ben dan ook erg blij met Accountantskantoor Timmer, die al dat soort zaken voor mij regelt. Naast twee kapperszaken heb ik nog de nodige werkzaamheden op automatiseringsgebied en daar heb ik eigenlijk mijn handen wel aan vol. Ik wil lekker aan het werk zijn met hetgeen ik interessant vind en gelukkig kan ik de beslommeringen op financieel gebied aan Timmer overlaten. Timmer regelt de loonadministraties en de belastingberekeningen al vanaf het begin van mijn ondernemerschap, dus ik weet eigenlijk niet anders. En reken maar dat dat een vertrouwd gevoel geeft! Nee ik kan mij mijn bedrijven zonder de bemoeienis van Timmer niet voorstellen.



"Reken maar dat Timmer je een vertrouwd gevoel geeft"
Zelf heb ik eigenlijk helemaal niets met cijfers en administratie. Ik ben dan ook erg blij met Accountantskantoor Timmer, die al dat soort zaken voor mij regelt. Naast twee kapperszaken heb ik nog de nodige werkzaamheden op automatiseringsgebied en daar heb ik eigenlijk mijn handen wel aan vol. Ik wil lekker aan het werk zijn met hetgeen ik interessant vind en gelukkig kan ik de beslommeringen op financieel gebied aan Timmer overlaten. Timmer regelt de loonadministraties en de belastingberekeningen al vanaf het begin van mijn ondernemerschap, dus ik weet eigenlijk niet anders. En reken maar dat dat een vertrouwd gevoel geeft! Nee ik kan mij mijn bedrijven zonder de bemoeienis van Timmer niet voorstellen.



Zoals u weet, hebben wij vanwege het vertrek van het assurantiekantoor Bultman-Hartholt eind vorig jaar, de beschikking gekregen over extra ruimte binnen ons kantoor.
We hebben een nieuwe indeling gemaakt en daardoor zijn op de bovenverdieping een kantoor en twee spreekkamers komen te vervallen. Deze worden verbouwd tot een appartement bestemd voor de particuliere verhuur.
Daarnaast zal ook de rest van het kantoor een flinke opfrisbeurt krijgen. Het meest in het oog springend voor de bezoeker is de aanpassing van de entree van het kantoor. Deze krijgt een hele andere uitstraling, geheel naar de eisen van deze tijd. Benieuwd naar de vorderingen? Bekijk hier de foto's van de maand januari.







"Wij zijn erg blij dat Timmer ons op de diverse financiële en fiscale gebieden adviseert."
Voor onze twee bedrijven hebben wij in Accountantskantoor Timmer een goede gesprekspartner, die de zakelijke en privé beslommeringen goed in het juiste perspectief kan plaatsen. Naast onze kantoorboekhandel annex speelgoedzaak hebben wij een bedrijf dat alle faciliteiten verstrekt aan bedrijven (of bijvoorbeeld scholen) die worden verbouwd of die opnieuw moeten worden ingericht. En reken maar dat Timmer de juiste kennis van zaken voor beide ondernemingen in huis heeft. En ook op het gebied van betrokkenheid onderscheidt dit kantoor zich: Timmer heeft al eens twee halve dagen onze administratie van begin tot eind doorgespit om een kasverschil te zoeken! Wij zijn erg blij dat Timmer ons op de diverse financiële en fiscale gebieden adviseert en wij hebben Timmer ook als afnemer van onze spullen leren kennen, want Timmer huldigt het adagium: wat een eigen klant je biedt, dat haal je bij een ander niet!



Accountantskantoor Timmer BV wil graag iets bijdragen aan de wereld om haar heen.
Tegenwoordig horen we vaak dat bedrijven Maatschappelijk Verantwoord ondernemen. Vaak houdt dat in dat er geen schade aan de omgeving wordt toegebracht. Voor Accountantskantoor Timmer BV gaat dat niet ver genoeg: Accountantskantoor Timmer BV wil graag een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. In dat kader is besloten dat er in het jaar 2017 gespaard gaat worden voor de Stichting Veluwse Wens Ambulance. Stichting Veluwse Wens Ambulance is een lokale/regionale stichting, die een laatste wens van mensen in vervulling wil laten gaan. Erg mooi en belangrijk werk. En dat volledig gebaseerd op vrijwilligersinzet. Voor ons kantoor voldoende reden om ons voor deze stichting in te gaan zetten.
Accountantskantoor Timmer BV zal voor elke belastingaangifte (zowel voor de inkomstenbelasting als voor de vennootschapsbelasting) die in 2017 via haar wordt ingediend één euro doneren aan de stichting. Bovendien wil zij haar relaties de mogelijkheid bieden om hetzelfde te doen, waardoor het totaalbedrag verhoogd kan worden.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Stichting Veluwse Wens Ambulance is de officiële aftrap voor deze spaaractie gegeven door middel van het ondertekenen van een heuse spaarovereenkomst. In december 2017 zal het eindbedrag bekend worden gemaakt (en betaald).
Foto's: Kees Bruijnes (De Loermeeuw)



"Wij hebben bij Timmer een positief gevoel."
Wij zijn hobbyisten en doen ons vak met veel plezier en passie. En de dingen die ook bij het ondernemerschap horen, maar waar wij wat minder mee hebben, besteden wij graag uit aan Accountantskantoor Timmer. Wij zijn waarschijnlijk bij alle Doornspijkers (en bij veel mensen daarbuiten) wel bekend. Als men hier niet na een voetbalwedstrijd aan de bar heeft gezeten, dan is men hier wel op één van de vele feesten en partijen geweest. Onze gasten komen bij ons dus eigenlijk altijd met een feestelijk, positief gevoel. En een dergelijk positief gevoel hebben wij eigenlijk bij Accountantskantoor Timmer. Neem bijvoorbeeld onze salarisadministratie. Met al die medewerkers, die steeds wisselende uren maken, is dat best lastig. Gelukkig hebben wij Timmer om er voor te zorgen dat alle benodigde berekeningen juist worden uitgevoerd, zodat én onze medewerkers én de overheidsinstanties, zoals de fiscus, precies krijgen waar zij recht op hebben en niets te kort komen. Wij blij, onze medewerkers blij en de fiscus blij. Reken maar dat dat de nodige rust geeft.



"Met Timmer kunnen we goed overleggen over wat in een bepaalde situatie het meest verstandig is."
Als je een loonbedrijf hebt als het onze, dan is het erg belangrijk dat je een adviseur hebt die van alle regels op de hoogte is. Met name bij investeringen in grote dure machines kan een bepaalde keuze soms behoorlijk veel geld schelen. Doe je de investering juist net voor de jaarwisseling of juist net er na? Of kun je misschien beter eerst een seizoen huren? En met Accountantskantoor Timmer kunnen we goed overleggen over wat in een bepaalde situatie het meest verstandig is. En reken maar dat we daar blij mee zijn. Door het op een verstandige manier omgaan met de fiscale mogelijkheden (denk hierbij aan de volgende regelingen: MIA/VAMIL/EIA) die er gelukkig nog steeds zijn, verdient Accountantskantoor Timmer zich met fiscale advisering voor ons bedrijf dubbel en dwars terug!




"Wij kunnen alle relaties beëindigen, behalve die met onze accountant."
Toen wij in 2005 de onderneming van onze toenmalige werkgever wilden overnemen, wisten wij dat het niet gemakkelijk zou worden, omdat dat bedrijf bij de bank niet zo positief bekend stond. Een gesprek met de accountant van de werkgever leerde ons daarnaast ook al snel dat we bij die accountant ons heil niet moesten zoeken. En zo kwamen we, mede op aangeven van iemand die we bij een andere bank kenden, bij Accountantskantoor Timmer terecht. En daar hebben we geen spijt van gekregen. Want reken maar dat als Timmer zich ergens in vastbijt, dat hij dan doorgaat tot aan het bittere eind. Ook nu, nu de tijden toch echt wel een stuk moeilijker zijn geworden, staat Timmer ons met raad en daad terzijde. Wij zeggen dan ook: wij kunnen alle relaties beëindigen, behalve die met onze accountant!




"Met Timmer durven wij in het diepe te springen."
Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk en zonder de verplichting om winstbelasting af te dragen. Jarenlang werden we volledig door de Gemeente Elburg gesubsidieerd en maakte het voor onze stichting dus eigenlijk niet uit hoe we draaiden, want het resultaat kwam toch voor rekening van de Gemeente. Accountantskantoor Timmer beoordeelde in die jaren onze cijfers die door een administrateur werden samengesteld en die aan de Gemeente werden verstrekt. Vanaf 2011 is het roer drastisch omgegooid en nu krijgt de stichting een vastgestelde subsidie op basis waarvan zij zelf haar exploitatie moet runnen. Ook moet er voldoende gereserveerd worden voor groot onderhoud van het zwembad en dergelijke. Wij namen als stichting daarom een gerenommeerd kantoor in de arm, dat in zwembaden gespecialiseerd is, om onze cijfers samen te stellen. Dat bleek een vergissing. Het was een veel te dure oplossing. Samen met Accountantskantoor Timmer zijn wij tot een veel betere en goedkopere oplossing gekomen. Een deel van de financiële administratie doen wij nu zelf en wij laten de meer lastige zaken zoals de salarisadministratie en het samenstellen van de jaarstukken door Timmer verzorgen. En reken maar uit: dat scheelt een hoop. Timmer stelt zich op het standpunt dat omzet voor hem natuurlijk altijd mooi is, maar liefst moet dat wel nuttige omzet zijn, dus wat de klant zelf goed kan doen, moet de klant ook eigenlijk zelf doen.



"In goede en slechte tijden is Timmer een sterke vertrouwenspersoon."
In goede en in slechte tijden hebben wij gemerkt dat je van Accountantskantoor Timmer op aan kunt. Wij hebben vanouds een tegelzetbedrijf, dat Bart van zijn vader heeft overgenomen. In de jaren negentig van de vorige eeuw is dat uitgebreid met een tegelshop annex sanitair- en badkamerzaak, welke door Patricia wordt gerund. We hebben hele goede jaren gekend, waarbij Timmer ons goed heeft kunnen helpen, onder meer door onze toch wat gecompliceerde situatie op een juiste manier in een BV-structuur te brengen. Dit gaf het nodige gemak toen we in 2008 Faber Installatietechniek hebben overgenomen. Deze voor ons nieuwe tak, waardoor we een extra schakel in de bedrijfsketen in handen kregen, kon moeiteloos in onze BV-structuur worden ingepast. En ook nu, nu de resultaten als gevolg van de crisis in de bouw achterblijven, zijn de nodige maatregelen goed en snel te nemen, omdat onze positie helder en overzichtelijk is. Of wij blij zijn met Accountantskantoor Timmer? Reken maar!




"Als goede accountant is Timmer broodnodig."
In onze bakkerij staan creativiteit en noviteit voorop. Verder zijn wij erg bezig met gezondheid en milieuvriendelijke productievormen, doordat wij gebruik maken van ons eigen verbouwde graan. En daarbij is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op een adviseur die hiervoor ook gevoel heeft. En in Accountantskantoor Timmer hebben we een adviseur gevonden, die qua moraliteit en mentaliteit op eenzelfde lijn ligt. Dat betekent dat we over zaken op dezelfde wijze spreken, waardoor het overleg op een ontspannen en gemakkelijke manier gaat. We zijn er trots op dat ons bedrijf vaak in de prijzen valt vanwege de smaak van onze producten en reken maar dat Timmer op zijn beurt bij ons in de smaak valt!



"Timmer ontzorgt mij daar waar het gaat om mijn financiële administratie."
Wij hebben een melkveehouderij en zorgen, samen met de andere agrariërs, voor de basisbehoeften van onze maatschappij. Al hebben wij soms de indruk dat de politiek dat niet helemaal voldoende op waarde schat. Wij hebben altijd al onze administratie hier laten doen. Mijn vader vroeger al bij Hartholt en toen ik het van hem overnam heeft Timmer de berekeningen voor de bank gemaakt. En later, bij de investering in de nieuwe stal, opnieuw. En reken maar dat de cijfers van Timmer bij de bank indruk maakten. Toen wij in 2006 deze stal bouwden, was deze manier van bouwen nog heel nieuw voor Nederland. De open structuur werd hier nog nauwelijks toegepast. Wij zijn nog steeds erg blij met de toen genomen beslissingen.



"Accountantskantoor Timmer levert ons de juiste brandstof."
Voordat wij onze financiële en fiscale zaken door Timmer hebben laten doen, zaten we bij een wat kleiner boekhoudkantoor. Lekker klein en lekker goedkoop. Dachten wij. Maar achteraf is gebleken dat goedkoop uiteindelijk duurkoop kan zijn. Wij hadden de overstap naar Timmer tien jaar eerder moeten doen! Wij hebben gemerkt dat advisering geen loos begrip is. Reken maar dat Accountantskantoor Timmer ook bij strategische keuzes een belangrijke adviserende rol kan spelen. Bij het doorrekenen van eventuele overnameplannen worden duidelijke grenzen bepaald zodat een gefundeerde keuze kan worden gemaakt. Timmer levert ons de brandstof voor het op de juiste manier ondernemen.




"Doe-het-zelf op financieel gebied? Wij dachten van niet!"
Wij zijn erg blij met onze onderneming en wij vinden ons zelf dan ook echte ondernemers. Maar vraag ons niet naar de administratieve rompslomp, die bij het runnen van een onderneming hoort, want daar vinden wij eigenlijk niet zo veel aan. Reken maar dat wij blij zijn dat Accountantskantoor Timmer B.V. deze taken voor ons wil doen. Hoewel wij in onze zaak regelmatig doe-het-zelvers over de vloer krijgen, willen wij op het gebied van de administratie en de belastingen echt zo weinig mogelijk zelf doen. Dat laten we allemaal mooi aan Timmer over.
Op deze manier kunnen wij zelf al onze energie in de bouwmarkt steken en dat doen wij met veel passie en plezier!




"Timmer heeft een luisterend oor voor belangrijke vragen."
Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is er gewerkt aan de opbouw van onze onderneming. Vanaf een werktafel op een zolderkamer naar het bedrijf wat er nu staat: een audiozaak met landelijke (en soms zelfs tot over de grenzen) bekendheid!
Enkele jaren geleden hebben we besloten om onze financiële en fiscale zaken voortaan door Accountantskantoor Timmer B.V. te laten verzorgen. En ondanks het feit dat er een familierelatie is (waarvan je vaak hoort dat die verstorend zou kunnen werken) hebben wij de stellige indruk dat wij op een juiste en eerlijke manier worden geadviseerd. Wij staan de komende tijd voor een ingrijpende verandering, omdat de ene generatie het bedrijf zal gaan verlaten, waarna de volgende generatie de boel moet gaan voortzetten. Reken maar dat we in dat proces best veel vragen hebben en problemen moeten oplossen. En reken dan ook maar dat we met die vragen en problemen goed bij Timmer terecht kunnen en daar een luisterend oor treffen. Er wordt eerlijk en reëel met de vragen en problemen omgegaan en samen komen we tot een mooi overnameplan, waarbij aan alle partijen voldoende recht wordt gedaan.




Op woensdagavond 26 oktober 2016 was het lekker druk bij Accountantskantoor Timmer B.V. In Doornspijk.
Onder leiding van Unidis werd een kennissessie gehouden waarbij aan een twintigtal relaties nader uitleg werd gegeven over het verder automatiseren van de administratie van de onderneming. Via online boekhouden in de cloud werd gewezen op de fantastische mogelijkheden die de Management Monitor biedt. Met name debiteurenbewaking en het klaarzetten van betalingen kan op een overzichtelijke en eenvoudige manier verricht worden. En aan de hand van voorbeelden die live werden vertoond werd de werking van 'basecone' getoond, waarmee de in- en verkoopfacturen kunnen worden gescand en binnen de boekhouding worden herkend. Handmatig boeken behoort tot het verleden; een moderne administrateur verricht alle handelingen vanaf zijn scherm, of dat nu de laptop, de i-pad of de mobiele telefoon betreft.
"De mensen van Timmer blijven je steunen door dik en dun."
Vanaf de start van onze onderneming zijn we geadviseerd door Accountantskantoor Timmer B.V., volledig tot onze tevredenheid. En als alles goed gaat, dan is de advisering uiteraard al gauw goed. Maar wij hebben de ervaring dat Timmer ook in de wat moeilijker tijden achter ons is blijven staan. En soms zelfs voor ons, om ons een beetje uit de wind te houden. Reken maar dat wij juist in die periodes veel steun aan Timmer hebben gehad. Wij kunnen uit de grond van ons hart zeggen dat Accountantskantoor Timmer B.V. voor ons het financiële pad heeft geplaveid. En dat zonder trilplaat of shovels.




"Accountantskantoor Timmer levert krachtig financieel advies."
Wij kwamen via Derk's vader in contact met kantoor Timmer. De sportschool stond nog in de kinderschoenen en wij hadden iemand nodig waar we onze toekomstplannen konden toetsen. En reken maar dat wij dat in Timmer hebben gevonden. Kritisch en reëel. Stimulerend en inhoudelijk. Krachtig en 'to the point'. En ook bij de verdere uitbouw van onze onderneming tot wat het nu is hebben we de nodige steun van Timmer gehad. Wij vinden het fijn dat Timmer naast het puur zakelijke ook oog heeft voor de gevoelsmatige kant en voor de privézaken, die eigenlijk ook deel uitmaken van de keuzes die gemaakt moeten worden.




"Accountantskantoor Timmer voorziet ons van een vruchtbare bodem voor onze onderneming."
Wij kennen Timmer al meer dan twintig jaar als onze financieel adviseur. En in al die jaren hebben we zowel hoogtepunten als dieptepunten meegemaakt. En reken maar dat er met name bij dieptepunten een nuchtere adviseur nodig is! Die rol heeft Timmer op een goede manier op zich genomen. En mede daardoor staan we nu waar we staan. Inmiddels kunnen we diverse buitenlandse relaties tot onze klantenkring rekenen. Ook daarbij kan Timmer van dienst zijn. Van het vertalen en interpreteren van buitenlandse contracten tot het meedoen in besprekingen met buitenlandse partners.
Met Timmer hebben wij daadwerkelijk een vruchtbare samenwerking die geleid heeft tot een bevredigende groei.




"Met Accountantskantoor Timmer houden wij onze financiën gezond."
Eigenlijk was Timmer al patiënt van ons (toen nog bij onze werkgever) toen we het plan opgevat hebben om een eigen praktijk te gaan beginnen. We konden dus vanaf het prille begin gebruik maken van de kennis en kunde die op dat kantoor aanwezig is. En reken maar dat we daar geen spijt van hebben gekregen! Timmer heeft ons uitstekend begeleid bij onze eerste stappen op het ondernemerspad. Een van de eerste adviezen leverde gelijk al een behoorlijk belastingvoordeel op bij ons huurcontract. Wij zijn blij met kantoor Timmer en samen met hen kunnen we onze financiële situatie gezond houden.



In onze vorige blog heeft u kunnen lezen hoe sportief wij zijn en op welke manier wij tegenwoordig onze sportiviteit uiten. En reken maar dat deze sportiviteit zich in een lange historie mag verheugen!
Het is alweer ruim tweeëntwintig jaar geleden dat wij de financiële en fiscale zaken van Hartholt hebben overgenomen. Het eerste jaar na de overname hebben we gewerkt onder de gezamenlijke naar ‘Hartholt – Timmer’. Ook in die periode al had ons kantoor de nodige sportieve aspecten. Enige tijd geleden ontvingen wij een mail in onze mailbox met de onderstaande foto.

Deze foto is gemaakt in een restaurant in het Finse Lapland. Hoe is het mogelijk dat een door ons kantoor gesponsord shirt in het verre Lapland terecht komt? Dat komt omdat er in Doornspijk mensen wonen, die hun fantasie de ruimte geven en de moeite nemen om zo op het eerste gezicht lastige zaken toch goed vorm te geven. Ons kantoor kende een aantal spelers van het derde seniorenteam van DSV ’61, de plaatselijke voetbalvereniging van Doornspijk. Op basis daarvan werd besloten om een driejarig sponsorcontract aan te gaan, waarbij de naam van ons kantoor op de borst van de betreffende spelers werd geplaatst. Voor ons kantoor, zo net na de overname, een prima manier om op een positieve manier in de belangstelling te staan en voor de heren voetballers een welkome financiële aanvulling.
Eén van de voetballers, Cees van den Bosch, werkte bij een reisorganisatie en kwam vanwege zijn functie regelmatig in Finland. Met een plaatselijke voetbalvereniging regelde hij een uit- en een thuiswedstrijd voor zijn team uit Doornspijk. De Finnen kwamen in Doornspijk voetballen en de DSV-ers gingen een (onvergetelijke!) reis naar Finland maken en daar een wedstrijd spelen.Bij een bezoek aan een plaatselijke horecagelegenheid zagen de voetballers dat er in Finland een behoorlijke verering van ijshockeyers bestond: diverse shirts van bekende ijshockeyers hingen aan de wand, soms met de handtekening van de betreffende sportheld. Omdat zij dit niet over hun kant konden laten gaan, stelden zij aan de uitbater van de horecagelegenheid voor om ook een voetbalshirt van hun eigen held (uiteraard Cees van den Bosch), voorzien van de handtekeningen van alle teamgenoten, tussen de diverse ijshockeyshirts te hangen. En zo geschiedde.
Dus, zoals u ziet: tot ver over de landsgrenzen reikte toen al onze naam als belangrijke sponsor van een seniorenteam van DSV ’61. En nog steeds hangt het betreffende shirt in Lapland tussen de shirts van grootheden op het gebied van IJshockey.
Wij zijn blij dat wij op onze manier kunnen bijdragen aan een sportief en gezond leefmilieu en reken maar dat wij u op vele (financiële) gebieden met onze expertise kunnen bijstaan. Zelfs al zouden wij onze berekeningen in Finse Marken (of andere buitenlandse valuta) moeten omrekenen.
Vriendelijke groeten,

Brand Timmer
Over een maand eindigt de overgangsregeling voor woningzoekenden uit de regio Noord-Veluwe. De regeling is bedoeld voor bestaande huurders en eigenaren van koopwoningen uit de regio Noord-Veluwe.
Als zij - nu of in de toekomst - op zoek willen naar een sociale huurwoning, kunnen zij zich inschrijven als woningzoekende en hun woonduur als inschrijfduur (inschrijftijd) laten tellen. Schrijven zij zich in op, of na 1 juli 2016? Dan beginnen zij op nul en bouwen ze inschrijfduur op vanaf de werkelijke inschrijfdatum.
Op de Noord-Veluwe geldt: hoe langer iemand staat ingeschreven als woningzoekende, hoe groter de kans op een woning. De kans op een sociale huurwoning is niet meer afhankelijk van de tijd dat iemand in zijn huidige woning woont. Iedereen die een sociale huurwoning zoekt, of in de toekomst naar een sociale huurwoning wil verhuizen, moet zich inschrijven. Voor bestaande huurders en woningeigenaren die verwachten dat zij in de toekomst willen verhuizen naar een sociale huurwoning, is het advies om zich voor 1 juli 2016 in te schrijven als woningzoekende. Tot die tijd geldt voor hen namelijk een speciale overgangsregeling.
Overgangsregeling tot 1 juli 2016
Als bestaande huurders of woningeigenaren - nu al wonend in de regio Noord-Veluwe - zich voor 1 juli 2016 inschrijven als woningzoekende, wordt hun huidige woonduur (de tijd die zij op hun huidig adres wonen) omgezet in inschrijfduur.
Een voorbeeld: iemand die sinds 1 januari 2012 in een woning in Harderwijk woont en zich inschrijft op 1 juni 2016, mag op dat moment 4 jaar en 5 maanden inschrijfduur noteren. Schrijft diezelfde persoon zich in op 1 juli 2016, dan begint de inschrijfduur op nul en gaat deze pas tellen vanaf die datum.
Inschrijven bij samenwerkende woningcorporaties
Mensen die voldoen aan de voorwaarden van de overgangsregeling en daar gebruik van willen maken, moeten zich dus uiterlijk 30 juni 2016 inschrijven als woningzoekende. Inschrijven kan op dit moment bij één van de samenwerkende woningcorporaties in de regio: deltaWonen, Omnia Wonen, Woningstichting Putten en UWOON. Vanaf 28 juni verloopt een inschrijving via www.hurennoordveluwe.nl. Een inschrijving kost vanaf 28 juni 2016 jaarlijks € 15,- (dit wordt niet met terugwerkende kracht berekend).
Bron: https://www.uwoon.nl/nieuws/2016/05/nog-twee-maanden-gebruik-maken-van-overgangsregeling
In deze tijd, waarin de Panama Papers volop de aandacht trekken, krijg ik de neiging om met een ‘zie je wel’ te verwijzen naar mijn blog van 11 november 2015 “Is ook onze overheid betrouwbaar?”.
Maar vergeet dan in al uw verontwaardiging niet om ook de blog van 15 februari jl. “Corruptie. Waar begint het en waar houdt het op?” te lezen.
Maar deze keer wilde ik het over heel iets anders hebben: het nut van privatisering. In de achter ons liggende jaren heeft onze overheid op diverse niveaus een aantal taken afgestoten naar de private sector. Onder de argumentatie van ‘privatisering van overheidstaken brengt deze onder de marktwerking van de concurrentie, waardoor de consument uiteindelijk beter af is’.
Bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Maar helaas werkte de privatisering niet helemaal zoals verwacht, dus moesten de spoorwegen opgesplitst worden in de NS als vervoerder en Prorail als ‘leverancier’ van het spoor. Waardoor de mogelijkheid ontstond om elkaar de zwarte piet toe te spelen als er iets verkeerd ging. Thans wordt er zelfs al weer over gedacht om een deel terug te halen in staatshanden. En we kennen natuurlijk allemaal de wisselingen van de wacht tussen Arriva, Connexxion en hoe ze allemaal maar mogen heten. Maar of de reiziger hier nou zo veel beter van geworden is?
En neem nou de energievoorziening. Toch een nuts-branche in optima forma dachten wij. Maar de provincies bedachten toch dat deze sector geprivatiseerd moest worden; erger nog: de aandelen werden zelfs naar het buitenland verkocht. Was het vroeger zo dat je een land onder druk kon krijgen door de energiecentrales te molesteren, vandaag de dag ga je gewoon naar Zweden om de knop om te draaien en de energieleverantie ligt vanzelf stil. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
En wat te denken van de postbezorging? Waar vroeger de postbode gewoon de post van de dag aan de deur kwam bezorgen, komen er nu twee of drie mensen langs die ieder hun eigen kleine beetje post komen bezorgen. En de prijs van de postzegel is in rakettempo gestegen! Hoezo: als gevolg van de concurrentie wordt de consument er beter van?
Ik meen dat marktwerking op heel veel gebieden de juiste gevolgen kan hebben, maar er zijn sectoren waar beter een overheidsaansturing kan gelden. Want hoe zou het gaan, als we de belastingdienst eens zouden privatiseren? In dat geval zou ik wel graag de directie willen voeren…
Vriendelijke groeten,

Brand Timmer
Vroeger leek het net alsof corruptie alleen maar voorkwam in ‘andere landen’. Vooral Latijns Amerika en de Zuid-Europese landen hadden er, zo leek het, last van.
Maar de laatste jaren komt corruptie steeds vaker ook in ons eigen Nederland voor. Denk aan de diverse berichten rond het te ruime declaratiegedrag van volksvertegenwoordigers, het ‘bonnetje van Teeven’ en zo kunnen er nog wel een paar genoemd worden.
Maar is dit wel allemaal corruptie? Wanneer is iets corruptie en wanneer is iets slechts ‘moreel verwerpelijk’? Als wij denken aan de (te) hoge beloningen en forse vertrekpremies van bestuurders, spreken wij dan van corruptie? Waarschijnlijk niet, want vaak wordt door de onderzoekers in dat soort zaken opgemerkt dat er ‘juridisch niets aan te doen is, omdat de contracten nu eenmaal op die manier zijn afgesloten’. Maar de meerderheid van de bevolking is in dat soort gevallen wel van mening dat er iets niet klopt. Ergens kriebelt en schuurt het wel. Het lijkt dan in ieder geval wel moreel verwerpelijk en ongewenst te zijn.
Dus ook al is het juridisch met sluitende contracten dichtgetimmerd, toch heerst er bij de meerderheid van de ‘gewone mensen’ het gevoel dat er iets niet klopt. Maar zo zijn er, denk ik, meer dingen die niet kloppen.
Wat te denken van die ondernemer die niet al zijn opbrengsten voor de belastingdienst verantwoordt en op die manier ‘zwart geld’ verdient? Dat lijkt toch erg op corruptie. En wat moeten we dan met die particulier die ‘geen bonnetje nodig heeft’, omdat het dan door de opdrachtnemer goedkoper gedaan kan worden? Dit lijken mij toch zaken die niet door de beugel kunnen en wel heel dicht in de buurt van corruptie komen.
En wat vindt u nou van de reclameslogan: “heeft u nog recht op een bril van uw verzekering?” Recht op een bril van de verzekering? Een verzekering is er toch om, indien er iets nodig is, te zorgen dat dat er dan komt? Dus als het nodig is dat er een bril komt, omdat de oude bril niet meer voldoet of functioneert, dan kun je een beroep op de verzekering doen. Maar dat is toch wat anders dan ‘recht hebben op een bril’? Juridisch is er waarschijnlijk niets mis mee, maar ik heb er moreel toch wel moeite mee.
En wat doet u als morgen de kassière per ongeluk te veel wisselgeld terug geeft?
Waar begint corruptie en waar houdt het op?
Vriendelijke groeten,

Brand Timmer
U herkent het vast wel. “Mag ik eerst uw relatienummer?”, “Wie bent u eigenlijk?”, “Wat is uw rekeningnummer?”, “Toets eerst een 2 voor …”, enzovoort.
Als u als klant contact zoekt met een bedrijf moet u eerst enkele barrières slechten en vervolgens duidelijk maken wie u bent, want binnen het bedrijf waar u klant bent kent niemand u meer.
Jarenlang is schaalvergroting als economische oplossing gepredikt voor vrijwel elke organisatie. Of het nou over banken, woningcorporaties, zorginstellingen of onderwijsorganisaties ging: groter maakt beter! Maar is dat wel zo? Raken we door die enorme schaalvergroting niet op allerlei gebieden juist in de problemen? Is schaalvergroting wel zo goed voor de organisatie? Of creëren we daarmee alleen maar de mogelijkheid voor de bestuurders van die organisaties om ontzettend uit de bocht te vliegen (al dan niet in een Maserati)? Krijgen de bestuurders van dat soort mega-organisaties daarmee niet veel te veel macht en aanzien? En raken ze daardoor niet helemaal ‘los’ van wat wij als de gewone wereld beschouwen? Hebben we hiermee niet juist de voedingsbodem geschapen voor de enorme misstanden die af en toe aan de wereld getoond worden, zoals corruptie, zakkenvullerij en machtsmisbruik? Want je hoeft echt niet naar de FIFA toe om corrupt te zijn. Kunnen mensen normaal gesproken de verantwoordelijkheid van het besturen van dergelijke grote organisaties überhaupt wel aan? Moeten we dan wel doorgaan op deze weg van almaar groter worden en almaar samenvoegen van organisaties?
Als gevolg van de ongebreidelde groei is de persoonlijke betrokkenheid en ‘sociale controle’ binnen de organisaties vrijwel tot nihil afgenomen, waardoor men afhankelijk wordt van geconstrueerde controlemechanismen. En die blijken dus vaak niet te werken. Bestuurders die elkaar via het ‘old boys network’ de bal toespelen (“als jij hier een paraaf zet, zal ik straks bij jou ook een handtekening zetten…”). Een NMA die nodig blijkt omdat de normale economische wetten van concurrentie niet meer werken, want de organisaties zijn qua grootte de concurrentie voorbij gegroeid.
Zodra binnen een organisatie de klant (of, indien gewenst: de cliënt) niet meer centraal staat en als lastig wordt ervaren en waar het personeel als kostenpost en productiemiddel wordt beschouwd, gaat het de verkeerde kant op.
Langzaam zien we om ons heen een kentering ontstaan: De Regio Bank adverteert met de persoonlijke aandacht en Van der Valk Hotels heeft in één van haar hotels een kleinschaliger zorgorganisatie gehuisvest.
Zou 2016 ons meer naar de menselijke maat terugbrengen?
Wij als accountantskantoor in Doornspijk wensen u in ieder geval een persoonlijk en herkenbaar 2016 toe!
Brand, Remco, Theresa, Wilma, Marjolein, Willem, ErikJan, Dennis, Gert en Gerjanne
Vaak hoor en lees ik over corrupte overheden in het buitenland en dan denk ik: ‘Gelukkig wonen wij niet in zo’n bananenrepubliek’.
Maar is het hier in Nederland wel zo veel beter?
Neem nu de belastingdienst. Dat is toch een overheidsdienst bij uitstek waarvan een correcte en eerlijke werkwijze mag worden verwacht. Men verwacht van de belastingplichtigen immers ook dat er correct en eerlijk wordt omgesprongen met het doen van aangifte voor de diverse belastingen? Maar is die belastingdienst wel zo eerlijk? Wat moet ik dan denken van de speciale regelingen die grote bedrijven als Google en rijke grootverdieners als de Rolling Stones met onze belastingdienst kunnen treffen? U en ik krijgen dat niet voor elkaar.
En wat te denken van het feit dat de banken zelf hebben kunnen meeschrijven aan een speciaal voor de banken opgezet belastingsysteem? Als ik het goed heb begrepen dan hebben zij het concept eerst ter inzage gehad, de gelegenheid gekregen om hun commentaar te geven (gericht op lagere heffingen voor de banken), waarna het commentaar ook nog eens is verwerkt in de concepten alvorens deze aan de politiek werden voorgelegd. Zo is mij nog nooit vooraf gevraagd of ik het met de tarieven van de inkomstenbelasting eens was.
Kunnen we van dit soort zaken nog zeggen dat het speciale gevallen betreft, in de gewone inkomstenbelasting zitten toch ook een paar heel vreemde zaken, die in mijn ogen behoorlijk oneerlijk overkomen. Neem bijvoorbeeld het berekenen van belastingrente. Als u na de aangifte van de inkomstenbelasting een bepaald bedrag moet bijbetalen en u dient de aangifte niet voor 15 april in, dan bent u een rentevergoeding verschuldigd. Op zich niets bijzonders. Maar als u een bedrag van de belastingdienst tegoed heeft omdat u al te veel belasting betaald heeft, dan hoeft de belastingdienst pas rente hierover te vergoeden als zij er langer dan drie maanden over doet om de aanslag op te leggen. Waarom mag de belastingdienst dit verschil aanhouden? Dat is toch oneerlijk?
En kijk eens goed naar de heffing van de vermogensrendementsheffing, de beroemde box III heffing. Over het saldo van alle bezittingen minus schulden is een heffing van (thans) 1,2% verschuldigd. Alle bezittingen worden hiervoor in aanmerking genomen, maar als er schulden aan de orde zijn, dan blijft daarvan 2.900 euro per persoon buiten beschouwing. Zo betaalt een echtpaar in dat geval over 5.800 euro te veel belasting. Ook dat lijkt mij toch niet echt eerlijk.
Het lijkt er op dat Bob Dylan jaren geleden al gelijk had met zijn uitspraak ‘Steal a little and they throw you in jail. Steal a lot and they make you king.’
Of Staatssecretaris van Financien.
Vriendelijke groeten,

Brand Timmer
We weten allemaal, dat het natuurlijk veel te gemakkelijk en soms veel te gek ging. Als je een woning wilde kopen en zelfs nog geen geld had om de kosten van de notaris te betalen dan was er wel een hypotheek te regelen en kon je je gang gaan.
Dat was natuurlijk niet gezond en we hebben allemaal kunnen zien waar dat toe heeft geleid: huizen die ver onder water staan en een enorme hoeveelheid mensen die te maken hebben met een (soms forse) restschuld na de verkoop van de woning.
Dus zijn, terecht, de regels omtrent het verstrekken van een hypothecaire geldlening voor de eigen woning behoorlijk aangescherpt. We kunnen nu dus niet meer, vrij vertaald, een woning kopen en financieren op basis van een waardestijging die we in de toekomst een keer verwachten en met inkomen dat we ooit in de toekomst eens verwachten te gaan verdienen. Heel verstandig en heel terecht.
Maar één ding begrijp ik dan eigenlijk helemaal niet: waarom moet de gehele hypotheek binnen dertig jaar volledig worden afgelost? Wie heeft dat bedacht? En is dat echt wel nodig? De ellende is immers met name ontstaan vanwege een veel te hoge financiering ten opzichte van de waarde van de woning of ten opzichte van het inkomen. Dus zeker niet vanwege een te lang lopende relatief lage financiering. We gaan toch ook niet alle huurders verplichten om jaarlijks duizenden euro’s te sparen zodat ze over dertig jaar hun huis kunnen kopen?
Waar komt die extreem overspannen reactie toch vandaan? Komt dit voort uit het binnen de financiële wereld levende gevoel dat de almachtige AFM als een soort van godheid altijd gelijk heeft en niet bekritiseerd mag en kan worden? Of als een soort van dictator die men niet durft te bekritiseren? Is er niemand die bij dit soort rigide en misschien wel belachelijke regelgeving vraagtekens zet? Wanneer staat er iemand op met voldoende lef om de AFM beargumenteerd aan te vallen? Het wordt tijd om weer eens zelf na te gaan denken.
Vriendelijke groeten,

Brand Timmer
Bewaarplicht ondernemer.
Iedere ondernemer is wettelijk verplicht zijn administratie 7 jaar te bewaren. Daarbij moet u denken aan jaarrekeningen, accountantsverklaringen en de algemene administratie: grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, in- en verkoopadministratie, voorraad- en loonadministratie.
Stukken inzake onroerende zaken moeten zelfs 10 jaar bewaard worden. De bewaartermijn voor zowel papieren als digitale documenten is hetzelfde.
Uw papieren administratie kunt u daarna niet zomaar weggooien. Op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens bent u wettelijk verplicht om vertrouwelijke documenten onherstelbaar te vernietigen in plaats van het in de papierbak te gooien. Bij grote hoeveelheden is dit zeer tijdrovend en kunt u uw archiefvernietiging ook uitbesteden.
Digitaal archief.
Het is belangrijk om de administratie overzichtelijk te bewaren. Steeds meer ondernemers digitaliseren alle documenten die in het archief horen; het digitaal archief. Dit heeft als voordeel dat elk document digitaal te bekijken is en dat het zoeken naar een bepaald document een stuk gemakkelijker wordt.
Daarnaast is het milieuvriendelijk, bespaart het een hoop ruimte en is uw administratie beschermd tegen verlies door bijvoorbeeld een brand.
Het nadeel is alleen dat al deze documenten digitaal beschikbaar moeten zijn.
Accountantskantoor Timmer B.V. is in staat om uw administratie digitaal te verwerken. Het is mogelijk om de boekhouding digitaal aan te leveren en steeds meer ondernemers kiezen er al voor om de jaarrekeningen en belastingaangiftes digitaal te ontvangen.
Vindt u het lastig om een digitaal archief aan te maken?
Wij kunnen u adviseren bij de inrichting van het digitaal archief zodat u de documenten alleen nog maar hoeft op te slaan in de juiste mapjes.
Wij begrijpen dat niet iedereen al toe is aan de overstap naar een digitaal archief. Velen zijn immers vertrouwd met de boekhouding op papier.
Wij willen benadrukken dat het digitaliseren van uw boekhouding tot een mogelijkheid behoort
maar dat het zeker niet verplicht is.
Heeft u interesse of heeft u vragen?
Neem dan contact op met ons kantoor.
Vriendelijke groeten,

Theresa van Duuren
Als debuterend deelnemer werd door Accountantskantoor Timmer B.V. verdienstelijk beslag gelegd op een gedeelde derde plaats. Nadat de poulewedstrijden als poulewinnaar waren afgesloten, werd in de halve finale de eerste nederlaag geleden en was het toernooi ten einde.
De selectie bestond uit Dennis van Boven, Gert Berghorst, Djon Berghorst, Arjan Goudriaan, Alexander Nagelhout en Remco Timmer. Nadat Dennis van Boven na een blessure de strijd moest staken werd het team aangevuld met Wilco Veleke.


De eerste wedstrijd werd afgesloten met een 4-2 overwinning. De doelpunten werden gemaakt door achtereenvolgens Dennis, Alex, Dennis en Remco.
De tweede wedstrijd begon wat lastiger, want al snel keken we tegen een 0-1 achterstand aan. Maar nadat Remco de gelijkmaker had binnengeschoten ging het via doelpunten van Dennis (alweer) en (opnieuw) Remco ineens snel. Vlak voor tijd werd door de tegenstanders nog de 3-2 gemaakt, maar de tweede overwinning kwam niet meer in gevaar.
De derde wedstrijd begon voortreffelijk; door doelpunten van Alex en Remco werd het al snel 2-0. Maar plotseling kwam de tegenstander door twee snelle goals langszij en werd het opeens spannend. Remco maakte vervolgens de 3-2, maar opnieuw moest de gelijkmaker worden toegestaan. Vlak voor tijd maakte Alex de winnende treffer.
De laatste poulewedstrijd begon desastreus. Binnen korte tijd keken we tegen een 0-2 achterstand aan. Maar de spanning keerde terug toen Wilco de 1-2 tegen de touwen schoot. En in de laatste seconden van deze wedstrijd gooide keeper Djon de bal op een dusdanig lastige manier naar voren, dat twee tegenstanders elkaar in de weg liepen en samen de bal in het eigen doel werkten: 2-2. De eerste plek in de poule was een feit!
In de halve finale bleek dat de vier poulewedstrijden het nodige van de conditie van onze jongens had gevergd en toen de scheidsrechter voorafgaand aan het eerste doelpunt een handsbal over het hoofd zag, verdween de energie en glipte de wedstrijd uit de vingers. Dat er nog een tweede keer werd gescoord was alleen belangrijk voor de statistieken.
Moegestreden, maar tevreden met de behaalde gedeelde derde plaats, werden de kleedkamers en de douches opgezocht.
Langs deze weg willen wij de leiders van het toernooi nogmaals bedanken en complimenteren met de uitstekende organisatie.
Per 1 juli 2015 staan er weer diverse wetswijzigingen op stapel. Eén daarvan is de transitievergoeding. Hieronder treft u een uiteenzetting van de voorwaarden, de hoogte en de uitzonderingen van deze vergoeding aan.
Elke werkgever is verplicht een transitievergoeding te betalen aan werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn geweest en waarvan de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever niet wordt verlengd.
Er bestaat geen recht op een transitievergoeding wanneer de arbeidsovereenkomst is beëindigd op onderstaande gronden:
- Wegens schuld werknemer (verwijtbaar handelen);
- AOW of pensioenleeftijd;
- Werknemer is jonger dan 18 jaar en werkt minder dan 12 uur per week;
- Er is een gelijkwaardige voorziening in de CAO;
- Het betreft een faillissement of schuldsanering werkgever;
- De beëindiging is in overleg met werknemer op grond van wederzijds goedvinden tot stand gekomen.
De hoogte van de transitievergoeding kan als volgt worden berekend:
- 1/6 maandsalaris per zes maanden over de eerste tien jaar van het dienstverband;
- 1/4 maandsalaris per zes maanden over de jaren dat het dienstverband heeft geduurd over de daarop volgende periode;
- Maximaal is € 75.000 of een jaarsalaris indien dat boven deze grens ligt.
Uitzonderingen:
Een aanvulling op bovenstaande is van toepassing op 50 plussers die minimaal tien jaar in dienst zijn. Zij hebben recht op een 1/2 maandsalaris per zes maanden dienstverband vanaf het bereiken van de 50 jarige leeftijd. Deze regel geldt overigens niet voor werkgevers welke minder dan 25 werknemers in dienst hebben. Deze aanvullende regel vervalt per 1 januari 2020.
Daarnaast tellen voor werkgevers met minder dan 25 werknemers, welke in (aantoonbaar) slechte omstandigheden verkeren, de dienstjaren voor 1 mei 2013 niet mee.
Flexwerkers:
Ook flexwerkers kunnen recht hebben op een transitievergoeding. Voor het bepalen dient rekening te worden gehouden met onderstaande:
- Tijdelijke arbeidsovereenkomsten die voor 1 juli 2012 geëindigd zijn met onderbreking van meer dan drie maanden tellen niet mee;
- Tijdelijke arbeidsovereenkomsten die na 1 juli 2012 geëindigd zijn met onderbreking van maximaal zes maanden tellen wel mee;
- Wanneer een werkgever de garantie geeft dat de werknemer binnen zes maanden opnieuw aan het werk kan bij werkgever, mag worden afgezien van de transitievergoeding.
In principe vervalt de kantonrechtersformule per 1 juli 2015. Rechters hebben wel de mogelijkheid om een billijke extra vergoeding toe te kennen wanneer de werkgever een belangrijke regel, bijvoorbeeld de ‘wederindiensttredings-voorwaarde’, met betrekking tot een ontslagen werknemer heeft overtreden. Dit is de voorwaarde dat ontslagen werknemers gedurende de eerste zes maanden als eerste in aanmerking komen voor vrijgekomen functies binnen het bedrijf.
Vriendelijke groeten,

Dennis van Boven
Binnen de wkr kan maximaal 1,2 procent van de totale loonsom worden besteed aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor de werknemers, de zogenoemde vrije ruimte. Over het bedrag boven de vrije ruimte is loonheffing verschuldigd en wel een eindheffing van 80 procent.
Daarnaast kunnen bepaalde zaken onbelast vergoed of verstrekt worden door gebruik te maken van de gerichte vrijstellingen. De wkr geldt ook de directeur-grootaandeelhouder (dga). Wat betekent dat voor hem? Bij de wkr gaat het om het loon: alles wat een werknemer krijgt op grond van zijn dienstbetrekking. Dit kan zowel loon in geld zijn als loon in natura. Ook de dga is werknemer voor de loonheffingen. Is hij de enige werknemer, dan bedraagt de vrije ruimte dus 1,2 procent van zijn salaris. Als er meer werknemers zijn, dan zijn er meer mogelijkheden, aangezien de vrije ruimte dan bestaat uit 1,2 procent van de totale loonsom, dus inclusief het loon van alle andere werknemers. Maar let op de gebruikelijkheidstoets.
Gebruikelijkheidstoets
De gebruikelijkheidstoets houdt in dat de vergoedingen en verstrekkingen die als eindheffingsloon worden opgenomen, niet meer dan 30 procent mogen afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Het bedrag boven die grens is loon van de werknemer. Als er meerdere werknemers zijn en de dga de gehele vrije ruimte voor hem zelf benut, zou hij wel eens tegen deze toets kunnen aanlopen. Dat zou namelijk ongebruikelijk kunnen zijn. Inmiddels is wel aangegeven dat een vergoeding of verstrekking van maximaal 2400 euro per persoon per jaar in ieder geval gebruikelijk is. Als de Belastingdienst vindt dat de vergoeding of verstrekking ongebruikelijk is, moet hij dat aantonen.
Omzetting van tegen 52 procent belast loon in tegen 80 procent eindheffing belast loon kan interessant zijn. Het effectieve tarief is dan 44,4 procent (80/180). De Belastingdienst zal hier kritisch op zijn, dus wees daarop bedacht. Ook kan daardoor een probleem ontstaan met het gebruikelijk loon van art. 12a van de Wet LB. Het eindheffingsloon telt namelijk niet mee voor het gebruikelijk loon.
Staatssecretaris Wiebes heeft overigens toegezegd te onderzoeken of de gebruikelijkstoets nadere aanscherping behoeft. Hoe die aanscherping eruit gaat zien, is nog niet bekend.
Noodzakelijkheidscriterium
Met ingang van 2015 is er een nieuwe gerichte vrijstelling voor vergoedingen en verstrekkingen van gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en soortgelijke apparatuur. Dit is het geval als de voorziening noodzakelijk is voor een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking en de werkgever deze voorziening betaalt.
'Noodzakelijk' betekent dat de werknemer zonder de voorziening zijn dienstbetrekking niet goed kan uitoefenen. Dat houdt in dat de werknemer de voorziening voor zijn werk nodig heeft en gebruikt. De werkgever beslist of de voorziening noodzakelijk is. De Belastingdienst volgt dit in principe. Bij dga's ligt dat echter anders en daar is de bewijslast omgekeerd. Voor commissarissen en bestuurders, waaronder dga's, geldt het noodzakelijkheidscriterium pas als aannemelijk gemaakt kan worden dat de voorziening gebruikelijk is voor de behoorlijke uitoefening van de dienstbetrekking. In dit geval heeft dus de dga de bewijslast. Zorg dus dat er een onderbouwing is.
Nihilwaarderingen
Voor bepaalde vormen van loon in natura geldt een nihilwaardering. Deze 'nihilwaarderingen' gaan niet ten koste van de vrije ruimte. De nihilwaardering geldt onder andere voor ter beschikking gestelde arbovoorzieningen op de werkplek en in de werkruimte thuis. De werkplek is in dit verband de plek waar arbeid wordt verricht en waar de werkgever vanuit arbotechnisch oogpunt de verantwoordelijkheid draagt. Een dga verricht vaak ook werkzaamheden vanuit zijn woning. Maar een woning is uitgezonderd als fiscale werkplek, zodat alle voorzieningen om vanuit de eigen woning te gaan werken belast zijn.
Een uitzondering geldt voor voorzieningen die gebaseerd zijn op de arbo-wetgeving. Voldoet de werkruimte in de eigen woning aan bepaalde voorwaarden. dan kan de dga die vanuit zijn eigen woning werkt alle niet-arbovoorzieningen belastingvrij verstrekken, mits deze niet-arbovoorzieningen voor meer dan 90 procent zakelijk worden gebruikt. De werkruimte thuis kwalificeert namelijk wel als fiscale werkplek als aan drie voorwaarden wordt voldaan: de ruimte is een zelfstandig gedeelte van de woning; de vennootschap sluit met de dga een reële huurovereenkomst, waardoor alleen de dga in zijn hoedanigheid als dga over de ruimte beschikt; de dga werkt in die ruimte.In de praktijk zal deze situatie zich niet vaak voordoen. Helaas, want in deze tijd is door voortschrijdende techniek de fysieke plaats van werken nog nauwelijks relevant.
Concern
Veel dga’s zijn in dienst bij de holding. Hierdoor was tot en met 2014 de niet-benutte vrije ruimte van de werkmaatschappij voor hem niet beschikbaar. Met de invoering van de concernregeling in 2015 kan dit anders zijn. Deze regeling brengt met zich mee dat de wkr op concernniveau kan worden toegepast. Een overschrijding van de vrije ruimte bij de ene vennootschap kan gecompenseerd worden met nog bestaande ruimte bij de andere vennootschap. Voorwaarde is dat de holding gedurende het gehele jaar 95 procent van de aandelen in de dochtervennootschap bezit.
Niet eenvoudiger
Met de invoering van de wkr is de belastingheffing er niet eenvoudiger op geworden. De administratie moet anders worden ingericht en werkgevers moeten hun procedures aanpassen. Werkgevers hebben voor in beginsel alle loonbestanddelen de keuze deze al dan niet bij de werkkostenregeling onder te brengen. Hierdoor ontstaan veel administratieve keuze- en beslismomenten en dat komt de uitvoerbaarheid niet ten goede.
Vriendelijke groeten,

Brand Timmer
Woensdagavond 28 januari jl. hebben wij bij Businessclub ’t Harde een lezing gehouden over het al of niet oprichten van een Besloten Vennootschap.
Sinds in oktober 2012 de Flex-BV wettelijk mogelijk is geworden, is het relatief eenvoudig om een BV op te richten. Maar is het ook zo aantrekkelijk om dat te doen? Tijdens de presentatie werd duidelijk dat een BV op het gebied van aansprakelijkheid en de daarmee samenhangende risico’s duidelijke voordelen heeft boven een private onderneming (éénmanszaak of vennootschap onder firma). En dit geldt in extra mate in geval van samenwerkingsvormen. Maar op het gebied van belastingheffing kent de private onderneming een aantal voordelen, waardoor de BV-vorm een nogal dure aangelegenheid kan worden. Dit wordt pas anders bij vrij forse jaarlijkse resultaten.
Al met al was het een leerzame avond, omdat na de pauze nog een lezing werd gehouden. Het bedrijf Ifective legde één en ander uit aangaande ‘De Cloud’ met haar voor- en nadelen.
Na de kennisoverdracht werd er nog een poosje nagepraat, waarbij in de wandelgangen het één en ander over BV-vormen en BV-constructies werd besproken.



Tijdens de aftrap van 2015 zijn er twee kennis sessies waarin dagelijkse zaken voor ondernemers onder de loep worden genomen.
Namens Accountantskantoor Timmer zal een presentatie gehouden worden over de verschillen tussen een eenmanszaak (v.o.f.) enerzijds en een Besloten Vennootschap anderzijds. Hierin wordt op een heldere manier uitgelegd waarom men kan kiezen voor een van beide juridische entiteiten, en wat de voor- en nadelen zijn.
Vanuit Ifective zal een presentatie worden gehouden over ‘de Cloud’. Wat is het, wat houdt dit allemaal en en hoe gaan ondernemers hier mee om?
Beide presentaties zullen maximaal een half uur in beslag nemen, zodat er voldoende tijd is om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje.
Meer informatie over deze bijeenskomst is te vinden op www.businessclubtharde.nl.

Op dinsdag 11 november jl. is door ons kantoor een presentatie gegeven in Partycentrum Coelenhage te Wezep.
Tijdens een goed bezochte bijeenkomst, waar voor de deelnemers voldoende ruimte was om onder het genot van een hapje en een drankje in een ontspannen sfeer met elkaar te praten en te netwerken, is door Brand Timmer een presentatie gegeven getiteld 'De BV in ... of niet?'. Hij heeft duidelijk gemaakt op welke aspecten er gelet moet worden als men voor de keuze staat om een éénmanszaak of vennootschap onder firma om te zetten naar de BV-structuur.
Klik hier voor een weergave van de presentatie.
Op Prinsjesdag 2014 is dan eindelijk bekend gemaakt dat de werkkostenregeling (WKR) definitief wordt ingevoerd per 1 januari 2015. Elke ondernemer met personeel is verplicht hieraan mee te doen.
Tot en met 2014 kon u nog kiezen tussen de WKR (ingevoerd in 2011) en de oude regeling van vergoedingen en verstrekkingen. U heeft vanaf 1 januari 2015 deze keuze niet meer.
Wat is de WKR:
De kern van de WKR is dat alles wat u als werkgever aan uw werknemer verstrekt of betaalt naast het nettoloon ook gezien wordt als loon en daardoor in de zogenaamde ‘vrije ruimte’ valt. Komt u boven de vrije ruimte (nu 1,5% en in 2015 1,2% van het totale fiscale loon), dan dient u over het meerdere 80% loonheffing af te dragen.
De belastingdienst heeft bepaald dat de volgende vergoedingen die u betaalt buiten de vrije ruimte vallen:
- Intermediaire kosten; dat zijn kosten die een werknemer voorschiet en die de werkgever terugbetaalt.
- Gericht vrijgestelde kosten; bijvoorbeeld reiskosten eigen vervoer.
- Nihilwaarderingen; bijvoorbeeld arbo-voorzieningen, koffie op de werkplek.
Het is dus zaak zoveel mogelijk vergoedingen en verstrekkingen onder bovengenoemde opsomming in te delen.
Op Prinsjesdag zijn de volgende veranderingen en vereenvoudigingen doorgevoerd en om dit te bekostigen gaat het percentage van de vrije ruimte van 1,5% naar 1,2%:
- het noodzakelijkheidscriterium: dat houdt in dat een werkgever bepaalde voorzieningen, die hij voor de bedrijfsvoering noodzakelijk acht, aan de werknemer kan vergoeden of verstrekken zonder dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte.
- de jaarlijkse afrekensystematiek: de werkgever hoeft niet meer per tijdvak te controleren of de vrije ruimte wordt overschreden. Na afloop van het kalenderjaar kan de werkgever in één keer afrekenen in het eerste tijdvak van het nieuwe kalenderjaar.
- een concernregeling: door de invoering van de concernregeling wordt het mogelijk om de werkkostenregeling op concernniveau toe te passen. De moedermaatschappij moet voor 95% of meer eigenaar zijn van de (klein)dochtermaatschappij(en) gedurende het hele kalenderjaar om hiervoor in aanmerking te komen.
- een vrijstelling voor branche-eigen producten: de oude regeling voor personeelskorting wordt met ingang van 1 januari 2015 in de vorm van een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling opgenomen, zodat dit niet ten koste gaat van de vrije ruimte.
- het vervallen van het onderscheid tussen vergoedingen en verstrekkingen:
werkplekvoorzieningen worden bijvoorbeeld straks bij ministeriële regeling aangemerkt als gerichte vrijstelling. Het telt dus niet mee voor de vrije ruimte.
De WKR is uitgebreider dan hierboven beschreven en is per bedrijf afhankelijk van de loonsom en de kosten die u aan uw personeel vergoedt. Naar onze mening is het met name bij de WKR belangrijk dat u inzicht heeft in het soort kosten dat u vergoedt. Naast een juiste salarisadministratie is een juiste en actuele financiële administratie ook een vereiste. Accountantskantoor Timmer kan u bij beide ondersteunen, reken maar!
Wanneer u meer informatie wilt of u wilt de specifieke gevolgen voor uw bedrijf weten, dan kunt u contact met ons kantoor opnemen. Samen kunnen we dan bekijken hoe we de WKR voor uw bedrijf optimaal kunnen uitvoeren.
Vriendelijke groeten,

Gert Berghorst
Afgelopen dinsdag 16 september is op Prinsjesdag de Rijksbegroting met de miljoenennota weer gepresenteerd. Via onderstaande link kunt u de hoogtepunten uit de Rijksbegroting 2015 (en enkele andere zaken) bekijken.
Rijksbegroting 2015
eHerkenning wordt steeds belangrijker voor een ondernemer. Wanneer u digitaal zaken wilt regelen met een overheidsorganisatie zult u zich online moeten kunnen identificeren met eHerkenning.
Door eHerkenning is het bij de overheid bekend met welk bedrijf ze te maken hebben. Ook weten ze of medewerkers gemachtigd zijn om namens een bedrijf te handelen.
Om eHerkenning te kunnen gebruiken moet uw bedrijf of organisatie staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Er bestaan 5 verschillende betrouwbaarheidsniveaus, oplopend van lage tot zeer hoge betrouwbaarheid. Het is belangrijk om vooraf te bekijken welk niveau u nodig heeft voor de dienst waarvan u gebruik wilt gaan maken. Voor bijvoorbeeld het aanvragen van een subsidie of vergunning is weer een ander betrouwbaarheidsniveau nodig dan voor het aanvragen van een octrooi.
Voor de aanschaf van een eHerkenningsmiddel betaalt u aanschafkosten. Deze kosten verschillen per eHerkenningsmiddel en per betrouwbaarheidsniveau. Aanbieders kunnen eenmalige en doorlopende kosten berekenen. U kunt een eHerkenningsmiddel kopen bij een door uzelf te kiezen erkende aanbieder.
Vanaf 1 januari 2015 zijn agrarische bedrijven verplicht zich via eHerkenning bij het klantportaal voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) te identificeren voor aanvragen van subsidies, meldingen, opgaven, registraties en informatie. Ook voor het indienen van de Gecombineerde Opgave dient er gebruik gemaakt te worden van eHerkenning. Indien wij de Gecombineerde Opgave altijd voor u hebben ingediend bestaat er de mogelijkheid om ons als accountantskantoor te machtigen, zodat wij dit voor u kunnen blijven verzorgen. Neemt u dan contact met ons op, zodat wij één en ander in gang kunnen zetten.
Ook wanneer u verder nog vragen heeft over bovenstaande informatie kunt u contact met ons opnemen en zullen wij u graag verder informeren.
Vriendelijke groeten,

Wilma Veleke
Elke ondernemer heeft er ‘helaas’ mee te maken: de administratie. Hoewel het voor maar weinig ondernemers een hobby is, is het wel een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van het ondernemerschap.
Maar hoe kun je de administratie nou zo opzetten dat je nog voldoende tijd over houdt om te ondernemen, terwijl je er toch voldoende informatie uit kunt halen?
De administratie zelf regelmatig bijhouden is uiteraard belangrijk. Allereerst moet iedere ondernemer per maand of per kwartaal BTW-aangifte doen. Daarnaast is het van belang om te weten hoeveel er nog ontvangen moet worden van de debiteuren of hoeveel er nog betaald moet worden aan de crediteuren, oftewel de openstaande posten.
Dit kan natuurlijk allemaal op papier, maar vaak is een boekhoudpakket een handig hulpmiddel. Hiermee kun je namelijk vaak met een paar drukken op de knop al een tal van overzichten genereren om antwoord te krijgen op vragen als:
- Hoeveel omzet heb ik gehaald dit kwartaal?
- Hoeveel BTW moet ik afdragen?
- Wat is het resultaat van deze periode?
- enz.
Daarnaast is het wellicht noodzakelijk om antwoord op de volgende vragen te weten:
- Hoe heeft het volledige project van de afgelopen tijd gedraaid?
- Hoeveel heeft de klus mij opgeleverd, of moest er misschien toch geld bij?
- Wat heeft de auto, of een machine mij dit jaar gekost en opgeleverd?
Mocht u uw administratie al geautomatiseerd hebben, dan zijn er vast nog een tal van “foefjes” om uw boekhouding nóg makkelijker en overzichtelijker bij te houden. Zo is bijvoorbeeld een journaalpost die heel vaak terugkomt, in het pakket op te slaan. Op deze manier hoeft de journaalpost niet elke keer weer volledig ingevoerd te worden. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om rechtstreeks de bankmutaties vanaf internetbankieren in het pakket in te laten lezen.
Mocht u meer informatie willen hebben over het inrichten of verbeteren van uw boekhouding, op papier of in de computer, dan kunt u het best contact opnemen met mij. Samen kunnen we dan kijken wat voor uw situatie het beste is.
Vriendelijke groeten,

Marjolein Mollenhorst
De diensten die Accountantskantoor Timmer aan een onderneming biedt houden niet op bij het samenstellen van de jaarrekening, want de ondernemer wil, en dan vooral in de huidige “zware tijden”, graag weten hoe de opbrengsten en kosten van het bedrijf zich ontwikkelen ten opzichte van de branche.
Reken maar dat Accountantskantoor Timmer u daarbij van dienst kan zijn. Wij vergelijken de cijfers(opbrengsten en kosten) van uw onderneming met de gemiddelde cijfers in de branche. Zo kunt u zien of de brutomarge van uw onderneming overeenkomt met dit gemiddelde, of dat de kostprijs ten opzichte van de omzet aan de hoge (of lage) kant ligt. Ook kunt u zien of er in de overige kosten bezuinigd kan (of moet) worden. Bijvoorbeeld: als de verkoopkosten hoger zijn dan gemiddeld in de branche, moet er kritisch gekeken worden of er bepaalde kosten zijn gemaakt waaruit geen verkoopopdracht is voortgekomen.
Ook voor de agrarische ondernemingen, met name de melkveehouderij, is het van belang om de overige kosten goed in ogenschouw te nemen. De omzet wordt immers grotendeels bepaald door prijzen die de melkfabriek hanteert en waarop de ondernemer geen invloed heeft. De grondstofprijzen geven vaak ook weinig onderhandelingsruimte bij de verschillende leveranciers. Bij dalende melkprijzen en stijgende kosten kan de vergelijking van de “eigen cijfers” met het landelijke gemiddelde veel informatie opleveren.
Deze dienst bieden wij in principe aan bij het samenstellen van uw jaarrekening over het afgelopen jaar, zodat wij u dit als extra service aanbieden. Zo weet u hoe uw onderneming er voor staat ten opzichte van de branche.
Als u wilt weten hoe de opbrengsten en kosten van uw onderneming zich gedurende het huidige jaar ontwikkelen ten opzichte van de branche, ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij vinden het belangrijk dat onze klanten weten waar zij aan toe zijn.
Vriendelijke groeten,

Willem Jonker
In deze regio hebben diverse ondernemers en particulieren een ‘factuur’ ontvangen van Grond Registratie Nederland.
De ‘factuur’ lijkt heel erg op een brief van de Rijksoverheid, maar komt van een jong bedrijfje uit Heerhugowaard.
Waarom u de ‘factuur’ krijgt is niet helemaal duidelijk. In de kleine letters staat dat het geen factuur is maar een offerte.
U kunt natuurlijk een e-mail of aangetekende brief sturen waarom u deze ‘factuur’ krijgt, maar ons advies is: Factuur niet betalen en vernietigen.
Voor meer informatie en een voorbeeld van deze ‘factuur’ kunt u terecht op onderstaande link:
http://www.fraudehelpdesk.nl/nieuwsbericht/grond_registratie_nederland_verstuurt_nepfactuur
Voor u als ondernemer is het personeelsbestand in veel gevallen een forse kostenpost. Deze kosten bestaan niet alleen uit het maandelijks te betalen salaris, maar daar bovenop komen diverse werkgeverslasten.
Premies voor werknemersverzekeringen, werkgeversbijdrage zorgverzekeringswet, pensioenverzekeringen en kosten om u in te dekken in geval van uitval van uw personeel om wat voor reden dan ook. Reken maar dat er veel op u afkomt bij het aannemen van personeel.
Accountantskantoor Timmer kan u bij alle vraagstukken omtrent personeelszaken van dienst zijn.
Deze keer willen wij u de premiekortingen op het gebied van personeelszaken onder de aandacht brengen. De huidige economische situatie in ons land is reden voor de overheid om behoorlijke kortingen te geven bij het in dienst nemen van bepaalde groepen in de samenleving. Wanneer u werknemers in dienst neemt vanuit een uitkeringssituatie zijn er mogelijkheden om duizenden euro's op de personeelslasten te besparen. Dit geldt momenteel voor zowel ouderen als jongeren. Laat u door ons informeren of uw potentiële nieuwe medewerker daar voor in aanmerking komt.
Naast (ex-)uitkeringsgerechtigden bestaat de mogelijkheid dat u werknemers heeft die in opleiding zijn of er over denken om aan een opleiding te beginnen. Ook hiervoor kunt u een subsidie aanvragen. Het is mogelijk om een deel van de afgedragen loonbelasting terug te vorderen via de subsidieregeling praktijkleren.
Ook wanneer u een werknemer met een arbeidshandicap in dienst neemt mag u een korting verrekenen. Daarnaast hoeft u voor deze werknemer geen verzekering te regelen. Het UWV neemt de salarisbetaling bij ziekte direct over.
De praktijk wijst uit dat ondernemers deze subsidiemogelijkheden vaak links laten liggen. Laat u dat niet gebeuren! Neem contact op met Accountantskantoor Timmer voor een heldere uiteenzetting van de mogelijkheden op dit gebied.
Vriendelijke groeten,

Dennis van Boven
Momenteel worden wij veel gebeld over onze aanvraag voor de machtiging SBA.
SBA staat voor Service Bericht Aanslag en is de opvolger/vervanger van de EKA (Elektronische Kopie Aanslagen). Het is dus heel goed mogelijk dat wij via de EKA al kopieën ontvangen, dus dan verandert er voor u niets.
EKA en SBA houdt in dat alle aanslagen, kennisgevingen en beschikking die u van de belastingdienst op papier krijgt, ook digitaal naar ons worden gestuurd. U moet ons hiervoor wel machtigingen.
Daarom ontvangt u de brief met als onderwerp ‘Aanvraag machtiging SBA door uw intermediair’ van de belastingdienst.
De machtiging geldt per belastingsoort en belastingjaar. Het kan dus zo zijn dat u meerdere van dit soort brieven ontvangt.
Gaat u ermee akkoord dat wij de kopieën van aanslagen, kennisgevingen en beschikkingen ook digitaal ontvangen, dan hoeft u niets te doen. De machtiging gaat dan in op datum die staat vermeld in het blokje ‘Beschrijving machtiging’. U dient wel te controleren of onze naam staat vermeld en de belastingsoort en belastingjaar akkoord is.
Wilt u niet dat wij de kopieën van aanslagen, kennisgevingen en beschikkingen ontvangen, dan dient u actie te ondernemen. U heeft dan de mogelijkheid de machtiging in te trekken door het bijgevoegde formulier ‘Afwijzen of intrekken machtiging intermediair’ op te sturen naar Logius. Logius is de digitale dienst van de overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Logius beheert het register waarin alle goedgekeurde en ingetrokken machtigingen worden opgeslagen.
Wij kunnen trouwens de machtiging ook voor u intrekken.
Heeft u nog vragen en/of opmerkingen dan kunt u altijd contact opnemen met ons kantoor.
Reken maar dat de stap nemen naar het ondernemerschap geen eenvoudige is. Het laten vallen van de relatieve veiligheid van een loondienstbetrekking in een toch meer onzekere toekomst als ondernemer is begrijpelijk voor de meeste mensen een hele moeilijke beslissing.
De startende ondernemer dient met een aantal zaken rekening te houden welke voorheen door zijn of haar voormalige werkgever werd geregeld. Zo houdt een werkgever op het salaris van de werknemer loonheffing en een premie zorgverzekeringswet in en draagt deze af aan de belastingdienst. Een ondernemer dient zelf inkomstenbelasting en een premie zorgverzekeringswet te betalen aan de fiscus over zijn of haar gemaakte winst uit onderneming. Hiervoor eist de belastingdienst dat hij of zij een correcte administratie bijhoudt waaruit de benodigde gegevens kunnen worden gehaald.
Verder betaalt de werkgever voor de werknemer een premie WW en een premie WIA/WGA aan de belastingdienst, heeft hij veelal het risico van de eerste twee jaren van arbeidsongeschiktheid van de werknemer verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij en draagt hij namens de werknemer een pensioenpremie af aan een (pensioen)verzekeraar. De startende ondernemer dient een wel overwogen keuze te maken welke risico’s, die voorheen door de werkgever automatisch werden geregeld, hij of zij wel of niet wil afdekken bij een verzekeraar.
Het is voor een potentiële ondernemer belangrijk om vooraf de ins-en-outs goed door te spreken. U kunt hiertoe uiteraard contact met ons opnemen waarna wij in een vrijblijvend (starters-)gesprek de gehele gang van zaken met u doornemen. Tijdens dit gesprek zullen alle voor de startende ondernemer belangrijke zaken de revue passeren.
Vriendelijke groeten,

Erik Jan van Dijk
Het jaar 2013 ligt inmiddels achter ons en we kunnen ons dus weer opmaken voor een heel nieuw jaar. Laten we hopen dat het een succesvol jaar wordt. Als we de berichten mogen geloven dan wordt het een jaar met (na jaren van teruggang) weer een (kleine) groei in de economie. En we weten: wie het kleine niet eert...
Het afgelopen jaar is voor ons kantoor behoorlijk belangrijk geweest: behalve dat Remco in april is getrouwd, heeft hij in november ook zijn accountantspapieren gehaald. Dat betekent dat we nu twee volledig gediplomeerde accountants binnen onze gelederen hebben. Nadat alle formaliteiten zijn geregeld, zullen we daar als kantoor nog de nodige aandacht aan schenken. Hou dus de berichtgeving maar in de gaten.
In het jaar dat nu voor ons ligt zullen we ons, naast ons 'gewone' werk, onder andere bezig gaan houden met de vermogensplanning van onze klanten. Zoals u wellicht weet, bestaat er dit jaar (onder voorwaarden) de mogelijkheid om tot €100.000 te schenken zonder dat schenkingsrecht verschuldigd is.
Daarnaast geldt in 2014 een verlaagd tarief voor dividenduitkeringen. In plaats van de gebruikelijke 25% dient in 2014 22% afgedragen te worden.
Ook zijn (zoals tegenwoordig bijna ieder jaar) de regels met betrekking tot de bijtelling voor het privégebruik van de zakelijke auto weer aangepast.
Wij zullen, indien voor u van toepassing, hierover met u van gedachten wisselen.
En verder zal er in het komende jaar naar verwachting weer voldoende op ons pad komen, waarvoor wij samen met u de juiste oplossing zullen zoeken.
U kunt bij ons terecht met al uw vragen en problemen op financieel en fiscaal gebied, ook als u niet woont of gevestigd bent in Elburg, Doornspijk of ’t Harde. Onze klantenkring bevindt zich ook in de omliggende plaatsen, zoals Oldebroek, Wezep, Biddinghuizen en Dronten. En waar u ook woont of gevestigd bent, u kunt gratis gebruik maken van onze berichtenservice door onze Facebookpagina als volger te ‘liken’. Zo bent u verzekerd van toezending van alle berichten die wij plaatsen. En dat zijn er toch al gauw een stuk of drie per week! Gratis informatie waar u uw voordeel mee kunt doen.
Kortom: een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden.
Vriendelijke groeten,

Brand Timmer

In verband met de komende feestdagen zijn onze openingstijden aangepast. Ons kantoor is dinsdag 24 december 2013 om 16.30 uur gesloten. Op vrijdag 27 december 2013, dinsdag 31 december 2013 en woensdag 1 januari 2014 zijn wij tevens gesloten. Vanaf donderdag 2 januari 2014 staan onze medewerkers weer voor u klaar.
Er is de laatste tijd van alles gebeurd binnen en rondom ons kantoor.
Zo hebben wij een compleet nieuwe uitstraling gekregen. Niet alleen de website is volledig vernieuwd, ook ons logo heeft een opknapbeurt gekregen.
Op deze manier willen wij laten zien dat we als kantoor niet stil zitten, maar met onze tijd meegaan. De website is interactiever en dynamischer dan ooit en we nodigen u dan ook van harte uit de vernieuwde website te bezichtigen. Wellicht dat u, naast ons als personeelsleden, nog meer bekende gezichten tegen zult komen…
Het Horizontale Toezicht
Uiteraard begrijpen wij dat het voor u meer betekenis heeft als we op inhoudelijk vlak in beweging blijven. En reken maar dat we dat hebben gedaan!
Zoals u wellicht al in de plaatselijke media heeft vernomen, zijn wij als kantoor toegelaten tot het zogeheten Horizontale Toezicht. Dit is een project vanuit de belastingdienst waarbij vertrouwen in elkaar hoog in het vaandel staat. En dat past uiteraard volledig bij onze manier van werken. Wij zijn als kantoor getest door de belastingdienst en zij hebben geconstateerd dat wij op een juiste, eerlijke en transparante manier werken. Hierdoor heeft de belastingdienst ons geselecteerd als kantoor dat fiscale aangiften mag doen onder de noemer Horizontaal Toezicht. De belastingdienst zal een aangifte die wij indienen via Horizontaal Toezicht en waar onze naam en handtekening onder staan vertrouwen en direct goedkeuren. Geen gedoe met voorlopige aanslagen meer, maar direct een definitieve aanslag, zodat u gelijk weet waar u aan toe bent.
Een bijkomend voordeel is dat er minder controles door de belastingdienst zullen worden uitgevoerd als wij als kantoor Timmer aangeven dat een door ons ingediende aangifte gewoon klopt.
Dit alles zorgt voor hetgeen wij voor staan: financiële rust brengen bij onze klanten. In deze economisch hectische tijd moeten alle zeilen al worden bijgezet om het hoofd boven water te houden en het laatste waar u dan op zit te wachten is de nodige onrust rondom belastingen en de daarmee samenhangende controles.
Wij zijn er van overtuigd dat we door deze vernieuwingen nog beter in staat zijn om al uw financiële en fiscale zaken te behartigen. We blijven dit vanzelfsprekend doen op de manier die u van ons gewend bent: persoonlijk, betrokken en professioneel!
Vriendelijke groeten,

Remco Timmer