Terug naar vorige
De Kennisgroep loonheffing algemeen heeft een standpunt ingenomen over de inhoudingsplicht voor fooien. Hierin verduidelijkt zij dat werkgevers niet inhoudingsplichtig zijn voor fooien die door werknemers worden ontvangen en verdeeld. Fooien worden beschouwd als loon van derden, wat betekent dat de werkgever geen belasting hoeft in te houden op deze bedragen. Werknemers moeten de ontvangen fooien zelf opgeven in hun aangifte inkomstenbelasting. Dit standpunt is gebaseerd op het feit dat de werkgever geen zeggenschap heeft over de besteding van de fooien.
Civielrechtelijk gezien zijn fooien giften aan bedienend personeel en maken ze geen deel uit van het civiele loon. De werkgever mag geen invloed uitoefenen op hoe de fooien worden besteed en mag deze ook niet voor eigen doeleinden gebruiken. Dit betekent dat de fooien volledig toekomen aan de werknemers, ongeacht of ze contant of via pin worden gegeven. De verdeling van fooien onder werknemers is toegestaan, mits de werkgever zich niet bemoeit met de besteding ervan.
Fooien worden gezien als loon van derden wanneer ze een beloning vormen voor de werkzaamheden van de werknemer. De werkgever is alleen inhoudingsplichtig als de fooien zijn meegenomen in de arbeidsvoorwaarden of als de werknemer niet het wettelijk minimumloon krijgt. In de meeste gevallen is dit niet van toepassing, waardoor de werkgever geen inhoudingsplicht heeft en de werknemer zelf verantwoordelijk is voor het opgeven van de fooien bij de belastingaangifte.